La Folie

La Folie Facebook Twitter
0
Τετάρτη, 10 π.μ., ΓαλλικόΙνστιτούτο

Είναι η εποχή που ξαφνικάζούμε όλοι με μια έξη στη μάθηση καιδημιουργία. Εγώ ξανάρχισα γαλλικά, έναςφίλος μου σκέφτεται να αρχίσει ντραμςέτσι ώστε να τον μισήσουν όλοι στηγειτονιά κι ο αδερφός μου άρχισε ναπαρακολουθεί ευλαβικά ντοκιμαντέρ γιατον ανθρώπινο εγκέφαλο στο Σκάι - τοκυριακάτικο τραπέζι δεν είναι πια τοίδιο τώρα που ξέρω τα πάντα για τοεγκεφαλικό. Αισθάνομαι φοβερό ενθουσιασμόκαθισμένη στην τάξη πάντως, σαν να κάνωκάτι πολύ σημαντικό. Κοιτάω έξω απ' τοπαράθυρο τις πολυκατοικίες στις παρυφέςτου Λυκαβηττού πίσω απ' το παρκάκι. Οήλιος λάμπει κι εγώ θα είμαι φανταστικήμαθήτρια - σε 5 χρόνια θα μιλάω τέλειαγαλλικά, θα ξεναγώ τους αδαείς στο Λούβροκαι θα τραγουδάω γαλλική ραπ. Μετάσκέφτομαι πως έτσι είμαι πάντα στηναρχή: ενθουσιώδης. Όταν άρχισα διαλέξειςστην Ιστορία της Τέχνης ως μάθημαεπιλογής στο πανεπιστήμιο ήμουν σίγουρηπως ήταν η αρχή της λαμπρής μου καριέραςως επιμελήτριας εκθέσεων - στη φαντασίωσήμου είχα και μια λαμπρή συλλογή απόφουλάρια. Μέχρι το τέλος του εξαμήνου,με το που έβλεπα αναγεννησιακό πίνακαέκλειναν τα μάτια μου σαν το σκύλο τουΠαβλόφ.

Δευτέρα 20.00 μ.μ.

Δεν ξέρω τι είναι αυτόπου με κάνει να ξεχωρίζω τους τρελούςαπό μίλια μακριά - ακόμα κι όταν φέρονταιφυσιολογικά, εγώ ξέρω ότι είναι θέμαδευτερόλεπτων μέχρι να σκίσουν τα ρούχατους και να τραγουδήσουν τον εθνικόύμνο. Σε αντίθεση με την τρελή γριά, πουείναι ένα είδος που ευδοκιμεί ιδιαίτεραστην Ελλάδα, οι τρελοί γέροι είναισυνήθως μια πιο θλιβερή κατηγορία. Οτρελός γέρος της αποψινής βραδιάςξεπροβάλλει πίσω από μια στάση λεωφορείουστο Σύνταγμα. Θυμίζει μασκαρεμένομεθύστακα στις απόκριες με πλαστικήμάσκα και γυαλιά ηλίου. Βοηθά το γεγονόςπως τρέχει προς το μέρος ενός παπά πουκάθεται αμέριμνος στη στάση και τοναγκαλιάζει φωνάζοντας «Παπάκα μου!Παπάκα μου!». Μπαίνω στο τρόλεϊ απότην μπροστινή πόρτα - είναι γεμάτο.Ακριβώς από πίσω μου μπαίνει ο τρελός.Πρώτα θέλει να κάτσει, αλλά όλες οιθέσεις είναι γεμάτες - στη Φιλελλήνωναλλάζει γνώμη γιατί του αρέσει η μουσική:«Μπράβο οδηγέ. Ωραίος σταθμός. Ορίστε,δεν με πονάνε πια τα πόδια μου γιατίτραγουδάω. Είσαι γάτα οδηγέ. Είσαι σανεκείνο τον άντρακλα, τον Μπρους Λι, κιεκείνον μια γυναίκα τον έφαγε. Μα είναιδυνατόν κι αυτός και η γυναίκα του κι ογιος του να πέθαναν; Αυτός ήτανε σαν τοΔιγενή Ακρίτα». Κάθε φορά που χτυπάτο καμπανάκι του οδηγού γελάει. «Αχ,τι ωραίο που χτυπά το καμπανάκι! Πρώτηφορά το ακούω». Σκέφτομαι πως ξέρωγιατί ξεχωρίζω τους τρελούς - γιατί μουαρέσουν. Έχουν συχνά κάτι αθώο καισυγκινητικό σαν τον τρελό στο ΒασιλιάΛηρ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθήνα: Κενά διαμερίσματα, απίστευτα ενοίκια

Ρεπορτάζ / Αθήνα: Κενά διαμερίσματα, απίστευτα ενοίκια

Χιλιάδες διαμερίσματα και επαγγελματικά γραφεία στην Αθήνα είναι κενά. Την ίδια στιγμή το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται, με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευτεί και τα σπίτια στο κέντρο της πόλης να είναι δυσεύρετα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένας ξενώνας για ευάλωτους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους

Lgbtqi+ / Ένα «καταφύγιο» για τα ευάλωτα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Αθήνα

Υπογράφηκε χτες το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και δέκα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για τη δημιουργία ενός ξενώνα για ευάλωτα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Η δομή αναμένεται να λειτουργήσει την άνοιξη του ’24, οι προκλήσεις όμως που αφορούν τη λειτουργία του παραμένουν πολλές.   
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Η Αθήνα είναι μια κλιματικά άρρωστη πόλη που «καίγεται» από το ατμοσφαιρικό φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ένα φαινόμενο που τα επόμενα χρόνια θα αλληλεπιδράσει σφόδρα με τους παρατεταμένους και συχνούς καύσωνες τους οποίους θα φέρει η κλιματική αλλαγή. Τι πρέπει να γίνει για να θεραπευτεί η πόλη από την ακραία ζέστη;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πόσο εύκολα μπορούμε να βρούμε πλέον ταξί στην Αθήνα;

Ρεπορτάζ / Πόσο εύκολα μπορούμε να βρούμε πλέον ταξί στην Αθήνα;

Η αναμονή στις εφαρμογές και τις εταιρείες ραδιοταξί, όσα ζούμε καθημερινά παρακαλώντας για κούρσα στο Μοναστηράκι ή στην πλατεία Συντάγματος και η πλευρά των εκπροσώπων των οδηγών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι Αθηναίοι ψάχνουν σπίτι να νοικιάσουν και δεν βρίσκουν - Οι αιτίες και οι λύσεις

Έρευνα / Οι Αθηναίοι ψάχνουν σπίτι να νοικιάσουν και δεν βρίσκουν - Οι αιτίες και οι λύσεις

Όσο πυκνώνουν οι... διωγμοί συμβατικών νοικάρηδων προς χάριν του AirBnB, τόσο τα νοίκια παίρνουν την ανιούσα: οι τιμές ανά περιοχή, η μηδενική διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών, οι συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
Πλατεία Αγίας Ειρήνης: Στο έλεος της ηχορύπανσης, της ανομίας και της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων

Aθήνα / Πώς διέλυσαν και καταπάτησαν την πλατεία Αγίας Ειρήνης

Τρεις μόνιμοι κάτοικοι και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας μιλούν στη LiFO για την άναρχη ανάπτυξη της περιοχής και την καταπάτηση του δημόσιου χώρου, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ