Κορίτσι στην πόλη

Κορίτσι στην πόλη Facebook Twitter
0
Κυριακή 17.30, περπατώνταςστην άδεια Αθήνα

Η Αρδηττού είναι τόσοάδεια που δεν χρειάζεται να περιμένωκαν το φανάρι για να περάσω απέναντι.Τα τζιτζίκια στο λόφο του Αρδηττούκάνουν πάρτι. Ονειρεύομαι το σπίτι μουσαν ένα καταφύγιο από τη λαίλαπα τηςζέστης: Κάθε βήμα με φέρνει πιο κοντάσ' έναν κρύο παράδεισο με κατεβασμέναπατζούρια, παρακολούθηση αμερικάνικωντηλεοπτικών σειρών και υστερικήκατανάλωση γρανίτας Callipo.

18.45, παρακολουθώνταςτο διαφημιστικό διάλειμμα στην τηλεόραση

Με το που σταματάει τοΜπέβερλι Χιλς (ο Μπράντον έχει χαίτη,τι απογοήτευση Θεέ μου!) αρχίζουν οινεανικές διαφημίσεις. Μια παρέαδεκαεξάχρονων κοριτσιών παρακολουθείταινίες τρώγοντας ποπ κορν και κάνονταςαποτρίχωση, και κάθε φορά που τραβάνετις αποτριχωτικές ταινίες γελάνε«χαχαχαχαχαχαχα» (αυτή είναιεξάλλου η αντίδραση κάθε φυσιολογικούανθρώπου, όταν του ξεριζώνουν τις τρίχες,ξεκαρδίζεται). Ποτέ δεν θυμάμαι κάποιοννα γελάει με τόση μανία, με εξαίρεσηίσως τις διαφημίσεις χυμών, όπου όλοιείναι ντυμένοι με χρωματιστά ρούχα,έχουν περίεργα κουρέματα και λένενεανικές εκφράσεις όπως «κόλλα τομεγάλε» και «δικέ μου καράφλιασα»και μετά ανεβαίνουν στο σκέιτ τους καιαλαλάζουν με μανία. Φαντάζομαι πως ταβράδια οι διαφημιστικοί ήρωες τριγυρνούντην Αθήνα με χείλια σκασμένα από τασυντηρητικά και τη ζάχαρη και γελάνεξερά σαν τα ζόμπι πάνω από τους σωρούςσκουπιδιών στις γωνίες. Για να μη μιλήσωγια τις διαφημίσεις σερβιετών: Σεαντίθεση με τις περισσότερες διαφημίσειςκαλλυντικών που σου δείχνουν έναυπερσκελετικό μοντέλο τυλιγμένο μεμπλε σατέν σεντόνια που ίπταται μέσασε έναν καταρράκτη με νούφαρα (έτσιπείθεσαι να αγοράσεις μπλε ελεκτρίκμάσκαρα) ή κάποια ημίγυμνη τυλιγμένημε φτερά παγωνιού (τα φτερά παγωνιούείναι παγίδα συνειρμών για να αγοράσειςκοραλλί κραγιόν), οι διαφημίσεις γιασερβιέτες είναι γεμάτες με χαριτωμένακορίτσια της διπλανής πόρτας που φοράνεάσπρες φούστες και τρέχουν να χορέψουνσάμπα στο πατρινό καρναβάλι. Το ζητούμενοείναι να είσαι «στεγνή και καθαρή»(ως γνωστόν, η περίοδος είναι ένδειξηβρομιάς). Είναι επικίνδυνες πάντως. Ότανπήγαινα στην πέμπτη δημοτικού είχαπάρει απαλλαγή από τη γυμναστική «λόγωαδιαθεσίας». Δίπλα μου, στις τσιμεντένιεςκερκίδες, καθόταν ένα αγοράκι με σπασμένοχέρι. «Γιατί είσαι εδώ;» με ρώτησε.«Είμαι αδιάθετη» είπα και κοίταξατο πάτωμα. «Δηλαδή τι έχεις;».«Είμαι αδιάθετη». «Α, δηλαδή;»,«Ε, έχω περίοδο» απάντησα με έναμείγμα ντροπής και θράσους. «Περίοδος,α ,ναι ξέρω... εκείνο το μπλε υγρό».«Ποιο μπλε υγρό;». «Ξέρεις τομπλε υγρό... αυτό που βλέπω στιςδιαφημίσεις». Εξήγησα στο αγνό αγοράκιμε το σπασμένο χέρι όλη την αλήθεια γιατη γυναικεία φύση. Δεν έχω δει άνθρωπονα χλωμιάζει πιο γρήγορα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η όχι τόσο «καθαρή και λαμπερή» Αθήνα του Χάρη Δούκα

Φωτορεπορτάζ / Η όχι τόσο «καθαρή και λαμπερή» Αθήνα του Χάρη Δούκα

Οι εικόνες των ξεχειλισμένων από σκουπίδια κάδων που αντικρίζει κανείς κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας θυμίζουν τις εποχές που απεργούσαν οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου. 
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΫΦΑΝΤΗ
Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Περιβάλλον / Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Με παρεμβάσεις μόνωσης, αερισμού και φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτήριο στον Ταύρο θα γίνει το πρώτο στην Ελλάδα που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει
LIFO NEWSROOM
Αίγλη Cinema: Το εμβληματικό θερινό του Ζαππείου επέστρεψε, καλύτερο από ποτέ

Οθόνες / Αίγλη Cinema: Το εμβληματικό θερινό του Ζαππείου επέστρεψε, καλύτερο από ποτέ

Μετρώντας πάνω από έναν αιώνα ζωής, το σινεμά του κέντρου με την προνομιακή τοποθεσία μάς περιμένει ξανά για προβολές σε ένα καταπράσινο σκηνικό, με εντυπωσιακό ήχο, φαγητό και ποτό που ονειρευόμασταν να βρούμε σε ένα κυλικείο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Παράνομη στάθμευση: Πώς βάζει φρένο στη λειτουργία της πόλης

Ρεπορτάζ / Παράνομη στάθμευση στην Αθήνα: Παρκαδόροι, τουριστικά λεωφορεία και αντικοινωνική συμπεριφορά

Η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο της Αθήνας. Μια έρευνα για το χάος που δημιουργεί στους δρόμους της πόλης, για τους ελέγχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γι' αυτά που σχεδιάζονται αλλά και για τους παράγοντες που κάνουν τη λύση της εξίσωσης ακόμη πιο δύσκολη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ