Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με τη Νάνσυ Μάζου και τον Stefano Stante, δημιουργούς του μοναδικού στην Ελλάδα οινοποιείου που είναι αφιερωμένο στην παραγωγή αφρωδών οίνων, για το εγχείρημά τους να παράγουν αποκλειστικά αφρώδη κρασιά. 

 

Το Milia Riza είναι ένα καινοτόμο οινοποιείο που εδρεύει στη Νεμέα και ιδρύθηκε από τη Νάνσυ Μάζου, –εγγονή του ανθρώπου που άφησε ένα μεγάλο αποτύπωμα τόσο στην περιοχή όσο και στο ελληνικό κρασί, του οινοποιού Θανάση Παπαϊωάννου–, και τον Ιταλοπορτογάλο οινολόγο και γεωπόνο Stefano Stante. Μας μιλάνε για τη γνωριμία τους στο πανεπιστήμιο, την κοινή τους ζωή και, τελικά, την απόφασή τους να ζήσουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν κρασιά με την παραδοσιακή μέθοδο, στον τόπο όπου βρίσκονται οι οικογενειακοί αμπελώνες της Νάνσυς.

 

Η Milia Riza παίρνει το όνομά της από τη λέξη familia και τη λέξη ρίζα. Ήρθε, λοιπόν, να ριζώσει αυτή η αγάπη, το πάθος και το μεράκι για τη δημιουργία κρασιών με χαρακτήρα και άποψη· αφρώδη κρασιά από Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο, αλλά και από το κλασικό χαρμάνι Chardonnay και Pinot Noir. Η αμπελουργία γίνεται με βιολογικές πρακτικές και η φιλοσοφία της αειφόρου ανάπτυξης αποτελεί βασική αρχή για αυτά τα δύο νέα παιδιά. Η Νάνσυ μάς μιλά για τα παιδικά της χρόνια, τις αναμνήσεις που τη σημάδεψαν και τα λόγια του παππού της που την καθόρισαν. Ο Stefano διηγείται το πώς ξεκίνησε η δική του πορεία του στον χώρο της αμπελουργίας και της οινολογίας. 

 

Δύο νέοι άνθρωποι γεμάτοι όνειρα, χαρά και αγάπη –ο ένας για τον άλλον και για τη δουλειά τους– μιλούν για την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής αφρωδών οίνων, καθώς και για τα στάδια που θεωρούν τα πιο δύσκολα στην παραγωγή.

 

Στο τέλος, στρώνουν τραπέζι, μαγειρεύουν και προτείνουν ιδανικούς συνδυασμούς φαγητού με τις διαφορετικές ετικέτες των κρασιών τους.