Υπό ρωσικό έλεγχο ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια -Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα

Υπό ρωσικό έλεγχο ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια -Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα Facebook Twitter
0

Διάταγμα με το οποίο υποχρεώνει την ρωσική κυβέρνηση να θέσει υπό τον έλεγχο της τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να υπαχθούν οι εγκαταστάσεις του στην «ομοσπονδιακή ιδιοκτησία», υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πυρηνικός σταθμός, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, με έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού αλλά λειτουργεί μέχρι τώρα με ουκρανικό προσωπικό. Η γειτνίαση του με την πρώτη γραμμή των εχθροπραξιών έχει ενισχύσει διεθνώς τους φόβους για το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής καταστροφής.

Σύμφωνα με το διάταγμα του Πούτιν, θα πρέπει να συσταθεί μια κρατική επιχείρηση με την επωνυμία NPP Zaporizhzhya («Πυρηνικός Σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας Ζαπαρόσκαγια») στην οποία θα κατοχυρωθεί το καθεστώς ιδιοκτησίας του σταθμού.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters από το Κίεβο, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και κάλεσε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο να μην υπογράψουν κανένα έγγραφο με τους Ρώσους κατακτητές του

Ο επικεφαλής της Energoatom, Πέτρο Κότιν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε βιντεοσκοπημένη ομιλία που αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, παρά το ότι η Ρωσία δήλωσε ότι σχεδιάζει να εποπτεύει τις εργασίες του εργοστασίου.

Η βιντεοσκοπημένη ομιλία ακολούθησε τη σύντομη σύλληψη από τις ρωσικές δυνάμεις του Ουκρανού επικεφαλής του σταθμού, όπου εξακολουθεί να εργάζεται ουκρανικό προσωπικό.

«Όλες οι περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία του σταθμού θα λαμβάνονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία της Emnergoatom» δήλωσε ο Κότιν, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάση την νομοθεσία της Ουκρανίας, εντός πλαισίου του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος, εντός του πλαισίου της Energoatom».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM