Υεμένη: Στόχος αεροπορικής επιδρομής το κτίριο της προεδρίας στη Σανάα

Υεμένη: Στόχος αεροπορικής επιδρομής το κτίριο της προεδρίας στη Σανάα Facebook Twitter
EPA/YAHYA ARHAB (φωτ. αρχείου)
0

Το κτίριο της προεδρίας στην Υεμένη, το οποίο χρησιμοποιούν οι σιίτες αντάρτες Χούτι και βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας Σανάα, έγινε για πρώτη φορά σήμερα στόχος αεροπορικής επιδρομής, όπως δήλωσαν κάτοικοι της πόλης.

Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το συγκρότημα των γραφείων της προεδρίας τα οποία βρίσκονται κοντά σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο, μια εμπορική τράπεζα και πολλά εμπορικά καταστήματα, αλλά και την Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα από αυτή την αεροπορική επιδρομή, την οποία το τηλεοπτικό δίκτυο των Χούτι al Massirah απέδωσε στον υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικό συνασπισμό που δρα στην Υεμένη από το 2015 υπέρ του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Η επιδρομή σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου η σαουδαραβική αεράμυνα αναχαίτισε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες εναντίον του νότιου τμήματος της Σαουδικής Αραβίας, όπως ανακοίνωσε ο συνασπισμός.

Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την επαρχία Άμραν της Υεμένης, νότια της Σανάα, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι εκπρόσωπος του συνασπισμού.

Ο αλ Μάλικι πρόσθεσε ότι στόχος των πυραύλων ήταν κατοικημένες περιοχές, όμως αναχαιτίστηκαν χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα αξιωματικό πρόκειται «για μια ακόμη απόδειξη» ότι το Ιράν παρέχει όπλα στους αντάρτες Χούτι, οι οποίοι έχουν αυξήσει από τον προηγούμενο Νοέμβριο τις επιθέσεις με πυραύλους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Η Τεχεράνη στηρίζει πολιτικά τους Χούτι, όμως αρνείται ότι τους βοηθά στρατιωτικά.

Όπως και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, η Υεμένη είναι θέατρο ενός «πολέμου δι' αντιπροσώπων» μεταξύ του σιιτικού Ιράν και της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας, τις δύο μεγάλες, αντίπαλες δυνάμεις της περιοχής.

Σε άρθρο της, η αμερικανική εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι μια μονάδα πρασινοσκούφηδων, των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, αναπτύχθηκε στα τέλη του 2017 στα σύνορα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Υεμένης με στόχο να βοηθήσουν το Ριάντ να εντοπίσει και να καταστρέψει τα στρατιωτικά κρησφύγετα των Χούτι.

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους και Ευρωπαίους διπλωμάτες, επισημαίνει ότι οι στρατιώτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων έφτασαν στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο.

Η ανάπτυξή τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ολοένα και πιο ενεργούς εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 54.000 ακόμη έχουν τραυματιστεί μετά τον Μάρτιο του 2015 οπότε επενέβη στη χώρα ο αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η χώρα είναι αντιμέτωπη με «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Νέοι και άνεργοι πληρώνουν για να προσποιούνται πως δουλεύουν

Διεθνή / Κίνα: Η νέα τάση θέλει τους άνεργους να πληρώνουν για να προσποιούνται πως δουλεύουν

«Λόγω της οικονομικής μετάβασης και της ασυμφωνίας μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, οι νέοι χρειάζονται τέτοιους χώρους για να σκεφτούν τα επόμενα βήματά τους ή για να κάνουν διάφορες μικρές δουλειές ως μεταβατικό στάδιο»
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Διεθνή / Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν την ένταση της δόνησης και τον πανικό που ακολούθησε, καθώς μετασεισμοί – με ισχυρότερο στα 4,6 Ρίχτερ – συνεχίστηκαν για περίπου 20 λεπτά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Διεθνή / Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Μεταξύ των θυμάτων στη Γάζα είναι ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, Ανάς αλ Σαρίφ που βρισκόταν στη Γάζα από το ξέσπασμα του πολέμου το 2023 - Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στοχοποιημένα» τον Αλ Σαρίφ, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη» που «παρίστανε τον δημοσιογράφο»
LIFO NEWSROOM
Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Διεθνή / Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποίησε πως μια διαπραγματευτική λύση δεν πρέπει να αφήσει περιθώρια για νέα επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, της διατλαντικής συμμαχίας ή της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Διεθνή / Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Τρεις ταχυδρομικοί υπάλληλοι μεταφέρουν ευχές και λίστες δώρων από την πόλη Σαντ Νικολάους στη Γερμανία έως το Ροβανιέμι της Φινλανδίας, περνώντας από τρεις χώρες
LIFO NEWSROOM