Υεμένη: Στόχος αεροπορικής επιδρομής το κτίριο της προεδρίας στη Σανάα

Υεμένη: Στόχος αεροπορικής επιδρομής το κτίριο της προεδρίας στη Σανάα Facebook Twitter
EPA/YAHYA ARHAB (φωτ. αρχείου)
0

Το κτίριο της προεδρίας στην Υεμένη, το οποίο χρησιμοποιούν οι σιίτες αντάρτες Χούτι και βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας Σανάα, έγινε για πρώτη φορά σήμερα στόχος αεροπορικής επιδρομής, όπως δήλωσαν κάτοικοι της πόλης.

Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το συγκρότημα των γραφείων της προεδρίας τα οποία βρίσκονται κοντά σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο, μια εμπορική τράπεζα και πολλά εμπορικά καταστήματα, αλλά και την Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα από αυτή την αεροπορική επιδρομή, την οποία το τηλεοπτικό δίκτυο των Χούτι al Massirah απέδωσε στον υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικό συνασπισμό που δρα στην Υεμένη από το 2015 υπέρ του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Η επιδρομή σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου η σαουδαραβική αεράμυνα αναχαίτισε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες εναντίον του νότιου τμήματος της Σαουδικής Αραβίας, όπως ανακοίνωσε ο συνασπισμός.

Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την επαρχία Άμραν της Υεμένης, νότια της Σανάα, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι εκπρόσωπος του συνασπισμού.

Ο αλ Μάλικι πρόσθεσε ότι στόχος των πυραύλων ήταν κατοικημένες περιοχές, όμως αναχαιτίστηκαν χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα αξιωματικό πρόκειται «για μια ακόμη απόδειξη» ότι το Ιράν παρέχει όπλα στους αντάρτες Χούτι, οι οποίοι έχουν αυξήσει από τον προηγούμενο Νοέμβριο τις επιθέσεις με πυραύλους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Η Τεχεράνη στηρίζει πολιτικά τους Χούτι, όμως αρνείται ότι τους βοηθά στρατιωτικά.

Όπως και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, η Υεμένη είναι θέατρο ενός «πολέμου δι' αντιπροσώπων» μεταξύ του σιιτικού Ιράν και της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας, τις δύο μεγάλες, αντίπαλες δυνάμεις της περιοχής.

Σε άρθρο της, η αμερικανική εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι μια μονάδα πρασινοσκούφηδων, των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, αναπτύχθηκε στα τέλη του 2017 στα σύνορα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Υεμένης με στόχο να βοηθήσουν το Ριάντ να εντοπίσει και να καταστρέψει τα στρατιωτικά κρησφύγετα των Χούτι.

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους και Ευρωπαίους διπλωμάτες, επισημαίνει ότι οι στρατιώτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων έφτασαν στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο.

Η ανάπτυξή τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ολοένα και πιο ενεργούς εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 54.000 ακόμη έχουν τραυματιστεί μετά τον Μάρτιο του 2015 οπότε επενέβη στη χώρα ο αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η χώρα είναι αντιμέτωπη με «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM