Ξεκίνησε η μάχη της Μοσούλης - Μεγάλη επιχείρηση για ανακατάληψη του προπυργίου των τζιχαντιστών

Ξεκίνησε η μάχη της Μοσούλης - Μεγάλη επιχείρηση για ανακατάληψη του προπυργίου των τζιχαντιστών Facebook Twitter
0

Το Πυροβολικό ξεκίνησε τις επιθέσεις στην Μοσούλη νωρίς τη Δευτέρα, σε μια πολυαναμενόμενη επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν οι  Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, η ιρακινή κυβέρνηση και οι συμμαχικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει το ΒΒC. Η ανακατάληψη της πόλης θα σηματοδοτήσει το μεγαλύτερο πλήγμα κατά του ISIS, δηλώνουν οι αξιωματούχοι. O ρόλος των Κούρδων μαχητών θα είναι να μπλοκάρουν τις εξόδους διαφυγής των μαχητών του ISIS στα ανατολικά και βόρεια καθώς οι δυνάμεις της συμμαχίας θα επιτίθενται από τα νότια.


Ωστόσο η μάχη θα είναι μακρά και δύσκολη. Η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους είναι πιθανόν να διαρκέσει εβδομάδες, «ενδεχομένως περισσότερο», δήλωσε σήμερα ο Στίβεν Τάουνσεντ, ο νέος διοικητής του διεθνούς συνασπισμού κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

Ξεκίνησε η μάχη της Μοσούλης - Μεγάλη επιχείρηση για ανακατάληψη του προπυργίου των τζιχαντιστών Facebook Twitter

Σύμφωνα με το BBC στην Μοσούλη υπολογίζεται πως υπάρχουν 4000 -8000 μαχητές του ISIS και στις πρώτες επιχειρήσεις εναντίον τους συμμετέχουν 25.000 στρατιώτες.


Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντρι ανακοίνωσε τη νύκτα την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, που βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών από τον Ιούνιο 2014.



«Η μάχη προδιαγράφεται μακρά και δύσκολη, αλλά οι Ιρακινοί έχουν προετοιμασθεί και βρισκόμαστε στο πλευρό τους», πρόσθεσε.
Από την κατάληψη της Μοσούλης εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επικεφαλής διεθνούς συνασπισμού , που απαρτίζεται από περισσότερες από 60 χώρες, που πολεμούν τις δυνάμεις των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.


Ο συνασπισμός διεξάγει κυρίως αεροπορικές επιδρομές και προσφέρει εκπαίδευση, όπλα και εξοπλισμό στις τοπικές δυνάμεις. Χιλιάδες στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, κυρίως σε εκπαιδευτικές αποστολές.

Ξεκίνησε η μάχη της Μοσούλης - Μεγάλη επιχείρηση για ανακατάληψη του προπυργίου των τζιχαντιστών Facebook Twitter


Σύμφωνα με τον Στίβεν Τάουνσεντ, ο συνασπισμός έχει οπλίσει και εκπαιδεύσει περισσότερους από 54.000 στρατιωτικούς των ιρακινών δυνάμεων.


Στον ΟΗΕ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις και επείγουσα αρωγή Στίβεν Ο'Μπράιεν εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία για την ασφάλεια του πληθυσμού της Μοσούλης μετά την έναρξη της επιχείρησης.


«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την ασφάλεια 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν στη Μοσούλη...Οι οικογένειες είναι εκτεθειμένες στον ακραίο κίνδυνο να παγιδευθούν ανάμεσα σε αντίπαλα πυρά ή να γίνουν στόχος ελεύθερων σκοπευτών», είπε.

Ξεκίνησε η μάχη της Μοσούλης - Μεγάλη επιχείρηση για ανακατάληψη του προπυργίου των τζιχαντιστών Facebook Twitter

Τακτική

Με ποιον τρόπο να γίνει η ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές;

Στις τελευταίες της φάσεις η μάχη θα γίνεται δρόμο το δρόμο εναντίον 3.000-4.500 μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς συνασπισμού, σε μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων για τους οποίους ο ΟΗΕ φοβάται ανθρωπιστική τραγωδία.
Οι ιρακινές δυνάμεις, εάν ακολουθήσουν την τακτική που ακολούθησαν στο Τικρίτ και στο Ραμάντι, τον Μάρτιο 2015 και τον Φεβρουάριο 2016 αντίστοιχα, θα περικυκλώσουν την πόλη πριν από την τελική επίθεση. Οι επίλεκτες δυνάμεις των αντιτρομοκρατικών μονάδων του Ιράκ πιθανόν να βρίσκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή.


Πριν εισχωρήσουν για να καταλάβουν το κέντρο της Μοσούλης, οι ιρανικές δυνάμεις θα πρέπει να διεισδύσουν σε έδαφος υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.


Οι δυνάμεις του συνασπισμού θα έχουν να αντιμετωπίσουν δυνάμεις των τζιχαντιστών που είχαν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να προετοιμάσουν την άμυνά τους στο τελευταίο τους προπύργιο. Είναι πολύ πιθανόν ότι θα χρησιμοποιήσουν ελεύθερους σκοπευτές, παγιδευμένα αυτοκίνητα και ότι θα ναρκοθετήσουν το έδαφος για να καθυστερήσουν την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων.
Κατά των επιθέσεων του συνασπισμού, το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανόν ότι θα χρησιμοποιήσει τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδα.

Με πληροφορίες από BBC/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοψήφισμα για την ιταλική υπηκοότητα: Η «ιταλικότητα», η Τζόρτζια Μελόνι και χιλιάδες νέοι χωρίς δικαίωμα ψήφου

Διεθνή / Δημοψήφισμα για την ιταλική υπηκοότητα: Η «ιταλικότητα», η Τζόρτζια Μελόνι και χιλιάδες νέοι χωρίς δικαίωμα ψήφου

Μετανάστες δεύτερης γενιάς στην Ιταλία ζουν χωρίς ιθαγένεια, παρά την εκπαίδευση και τη συνεισφορά τους στην κοινωνία - Το δημοψήφισμα για την υπηκοότητα φέρνει τη συζήτηση στο προσκήνιο
LIFO NEWSROOM
Επικίνδυνη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις ευάλωτες ομάδες η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ, εξηγούν οι ειδικοί

Διεθνή / Επικίνδυνη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις ευάλωτες ομάδες η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ, εξηγούν οι ειδικοί

Ειδικοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή προκαλεί επιπλέον χάος και δυσλειτουργία
LIFO NEWSROOM
Μια ωραία ατμόσφαιρα: «Δεν είναι κάτι σοβαρό», λέει ο Τραμπ για τη δημόσια διένεξή του με τον Μασκ

Διεθνή / Μια ωραία ατμόσφαιρα: «Δεν είναι κάτι σοβαρό», λέει ο Τραμπ για τη δημόσια διένεξή του με τον Μασκ

Σύμφωνα με το Politico σύμβουλοι του Λευκού Οίκου εργάσθηκαν για να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μετριάσει τις δηλώσεις του ώστε να αποφύγει μια κλιμάκωση και προγραμμάτισαν για σήμερα μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρώην φίλων
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Κλειστά θα παραμείνουν τα κέντρα διανομής βοήθειας του GHF μετά τους πυροβολισμούς εναντίον Παλαιστινίων

Διεθνή / Γάζα: Κλειστά θα παραμείνουν τα κέντρα διανομής βοήθειας του GHF μετά τους πυροβολισμούς εναντίον Παλαιστινίων

Το GHF παρακάμπτει τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του και το έχουν επικρίνει για έλλειψη ουδετερότητας, κάτι που το ίδιο διαψεύδει
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 1 εκατομμύριο Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο με την Ουκρανία

Διεθνή / Σχεδόν 1 εκατομμύριο Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο με την Ουκρανία

Νέα ανάλυση από το Center for Strategic and International Studies αποκαλύπτει πως οι ρωσικές «απώλειες» στον πόλεμο της Ουκρανίας πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο - Οι συνολικές απώλειες ξεπερνούν τα 1,4 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Τραμπ - Μασκ: Οι δύο φίλοι που έγιναν εχθροί - Το χρονικό της ρήξης που απειλεί τις ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ - Μασκ: Οι δύο φίλοι που έγιναν εχθροί - Το χρονικό της ρήξης που απειλεί τις ΗΠΑ

Το δημόσιο «διαζύγιο» δεν ήταν μόνο ένα θέαμα που μαγνήτισε τα βλέμματα, αλλά και μια εξέλιξη με πιθανές συνέπειες για την κυβέρνηση, την οποία για ένα διάστημα φάνηκε να διαχειρίζονται από κοινού οι δύο άνδρες
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Η δικαιοσύνη αναστέλλει την απαγόρευση εισόδου ξένων φοιτητών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Τραμπ: Η δικαιοσύνη αναστέλλει την απαγόρευση εισόδου ξένων φοιτητών του Χάρβαρντ

Το πανεπιστήμιο έδειξε πως, χωρίς επέμβαση της δικαιοσύνης, διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί «άμεση και ανεπανόρθωτη ζημία προτού να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν» οι αντίδικες πλευρές
LIFO NEWSROOM