Τζόνσον: Είναι ώρα να ετοιμαστούμε για Brexit χωρίς συμφωνία

Τζόνσον: Είναι ώρα να ετοιμαστούμε για Brexit χωρίς συμφωνία Facebook Twitter
Τζόνσον: Είναι ώρα να ετοιμαστούμε για Brexit χωρίς συμφωνία (EPA/Αρχείο)
0

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την ιδέα μίας συμφωνίας αντίστοιχης με την συμφωνία ΕΕ-Καναδά.

«Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για έξοδο χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Έφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για την λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση. Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», συμπλήρωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να διαπραγματευθεί σοβαρά αν δεν αλλάξει πορεία.

Ωστόσο, ετοιμάζεται για νέο γύρο συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσαν από τις Βρυξέλλες στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος και Ευρωπαίος διπλωμάτης, μετά τις δηλώσεις Τζόνσον.

«Δεν είπε ότι αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άρα το όλο πράγμα είναι ρητορική. Δεν είπε ό,τι δεν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες. Άρα θα τις συνεχίσουν», δήλωσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, που επικαλείται το Reuters.

Ο Eυρωπαίος αξιωματούχος από την πλευρά του σημείωσε πως η διαπραγματευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ετοιμάζει βαλίτσες για μία έντονη εβδομάδα στο Λονδίνο».

«Όσο για την αναβίωση του θέματος «συμφωνία τύπου Αυστραλίας/συμφωνία τύπου Καναδά» απλώς δεν υπάρχει σοβαρότητα» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ

.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ