Τραμπ: «Οι δασμοί στην Κίνα θα μειωθούν σημαντικά, αλλά όχι στο μηδέν»

Τραμπ: «Οι δασμοί στην Κίνα θα μειωθούν σημαντικά, αλλά όχι στο μηδέν» Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι δασμοί στις εισαγωγές από την Κίνα θα «μειωθούν σημαντικά», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να μηδενιστούν.

Η τοποθέτηση του Τραμπ ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος είχε νωρίτερα πει ότι οι υψηλοί δασμοί είναι οικονομικά μη βιώσιμοι και ότι προβλέπει «αποκλιμάκωση» στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

ΗΠΑ και Κίνα στον φαύλο κύκλο των δασμών

Ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς ύψους 145% στις κινεζικές εισαγωγές. Η Κίνα απάντησε με αντίστοιχους δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα.

Οι κινήσεις αυτές επηρέασαν τις αγορές. Το χρηματιστήριο παρουσίασε πτώση, ενώ αυξήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων λόγω φόβων για επιβράδυνση της οικονομίας και αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις.

Παρότι ο Μπέσεντ χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση με την Κίνα ως «μαραθώνιο», υπογράμμισε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θεωρεί βιώσιμη την υπάρχουσα κατάσταση.

Το χρηματιστήριο αντέδρασε θετικά: ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,5% μόλις δημοσιοποιήθηκαν οι δηλώσεις του Μπέσεντ.

Τραμπ: «Θα είμαι καλός με την Κίνα»

Παρά την επιθετική του στάση, ο Τραμπ προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι θα είναι «πολύ ευγενικός» με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και ότι ελπίζει οι δύο χώρες να «συνεργαστούν αρμονικά».

«Θα ζούμε ευτυχισμένα μαζί και σε ιδανικές συνθήκες θα συνεργαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, το τελικό ποσοστό δασμών για την Κίνα θα μειωθεί από το 145%, χωρίς ωστόσο να φτάσει στο μηδέν.

«Δεν θα είναι τόσο υψηλό. Όχι, δεν θα μείνει σε αυτό το επίπεδο», τόνισε.

Πίεση από Κίνα και διεθνείς αντιδράσεις

Η κινεζική κυβέρνηση δεν είχε απαντήσει άμεσα, ωστόσο τα σχόλια του Τραμπ έγιναν viral στα social media της Κίνας, με hashtags όπως «Ο Τραμπ παραδέχθηκε την ήττα του».

Η κρατική εφημερίδα China Daily χαρακτήρισε τις δηλώσεις του «χαρακτηριστικές της προστατευτικής πολιτικής του MAGA» και επιζήμιες για το παγκόσμιο εμπόριο.

Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Νότια Κορέα φέρεται να δέχονται πιέσεις από το Πεκίνο να μην εξάγουν προϊόντα που περιέχουν κινεζικά ορυκτά προς αμερικανικές αμυντικές εταιρείες, με αναφορές για επιστολές προειδοποίησης προς κορεατικές επιχειρήσεις.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχουν υποβληθεί 18 προτάσεις από ξένες χώρες για νέες εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Τραμπ έχει καλέσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να μειώσει τα επιτόκια, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να αποπέμψει τον πρόεδρό της, Τζερόμ Πάουελ — αν και αργότερα διευκρίνισε πως δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Η σταδιακή αποκλιμάκωση στους δασμούς ίσως αποτρέψει έναν νέο κύκλο οικονομικής έντασης. Ωστόσο, οι αντιφατικές δηλώσεις Τραμπ συνεχίζουν να δημιουργούν αβεβαιότητα στις αγορές και ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αρχηγός χούντας»

Διεθνή / Τουρκία: «Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αρχηγός χούντας»

Σφοδρή επίθεση στον Ερντογάν από τον Οζγκιούρ Οζέλ στη συγκέντρωση του κόμματος του μπροστά στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από τη σύλληψη του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM
Μεξικό: Γιος του «Τσάπο» συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ

Διεθνή / Μεξικό: Γιος του «Τσάπο» συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ

Ο Οβίδιο Γκουσμάν θεωρείτο ένας από τους τέσσερις γιους του του φυλακισμένου διαβόητου Mεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών που ανέλαβαν να διοικήσουν φράξια του καρτέλ Σιναλόα
LIFO NEWSROOM
Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM
Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM