Τουρκία: Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε η Wikipedia για το «μπλόκο»

Τουρκία: Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε η Wikipedia για το «μπλόκο» Facebook Twitter
0

Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia προσέφυγε στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της απόφασης της Άγκυρας, που εμπόδισε την πρόσβαση στον ιστότοπό της στη χώρα, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, καθώς η υπόθεση εγείρει ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία.


Η επιτροπή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες πως η πρόσβαση στη Wikipedia από την Τουρκία πλέον έχει αποκλειστεί, επικαλούμενη έναν νόμο που της επιτρέπει να εμποδίζει την προσπέλαση ιστοτόπων που θεωρείται ότι εγείρουν απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Το μπλοκάρισμα του ιστοτόπου οφείλεται σε δύο λήμματα της Wikipedia, τα οποία κάνουν λόγο περί δεσμών της Τουρκίας με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών ανέφερε ότι η Wikipedia διεξήγε μια «εκστρατεία κατασυκοφάντησης» της χώρας, επειδή ορισμένα λήμματά της υποστήριζαν ότι η Άγκυρα συντόνισε τη δράση της με αυτή εξτρεμιστικών οργανώσεων.


Τουρκικό εφετείο απέρριψε την έφεση που είχε υποβάλει το Wikimedia Foundation, το οποίο διαχειρίζεται τη Wikipedia, εναντίον του αποκλεισμού, επιχειρηματολογώντας πως παρότι η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδες δικαίωμα, μπορεί να περιορίζεται σε υποθέσεις όπου υπάρχει «ανάγκη για ρύθμιση».


Το Wikimedia Foundation ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβαση στον ιστότοπό της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM