Τουρκία: Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Τουρκία: Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα Facebook Twitter
1

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική CIA και τη διηύθυνε ένας απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού με τη βοήθεια ενός πυρήνα στο Αφγανιστάν, διατείνεται μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα στην Τουρκία.

 

Πράκτορες της CIA χρησιμοποίησαν ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται σε ένα νησί ανοικτά της Κωνσταντινούπολης ως νευραλγικό κέντρο οργάνωσης του πραξικοπήματος, υποστηρίζει μια δεύτερη τουρκική εφημερίδα.

 

Στην Τουρκία οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα πρόσωπα που συνέβαλαν στο να ενορχηστρωθεί η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος μαζί με τις ΗΠΑ - κράτος στενό σύμμαχο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται ωστόσο στην κορυφή του καταλόγου των υπόπτων.

 

«Το πραξικόπημα διευθύνθηκε από αυτόν τον άνδρα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak, ενώ παρατίθεται και η φωτογραφία του στρατηγού εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού Τζον Φ. Κάμπελ, τελευταίου διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων υπό το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και προηγουμένως 34ου υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.

 

Στο άρθρο αναφέρεται ότι το πραξικόπημα χρηματοδότησε η CIA διαμέσου της United Bank of Africa της Νιγηρίας και δύο Τούρκοι στρατηγοί με έδρα στο Αφγανιστάν, που συνελήφθησαν στο Ντουμπάι την Πέμπτη, ανήκαν στο δίκτυο συνωμοτών του Κάμπελ.

 

Η UBA αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή και απάντησε ότι οι εικασίες αυτές είναι «ξεκάθαρα εσφαλμένες». Από την πλευρά του ο Κάμπελ δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι «εντελώς γελοίες», ενώ η Ουάσιγκτον απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές περί αμερικανικής εμπλοκής ως παράλογες.

 

Μια άλλη τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός ξενοδοχείου το οποίο περιέγραψε ως το νευραλγικό κέντρο όπου κατάστρωναν τα σχέδιά τους οι πράκτορες της CIA.

 

«Η CIA εργαζόταν σε αυτό το ξενοδοχείο εκείνη την νύχτα» γράφει ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah. Στο πρωτοσέλιδο δεσπόζει και μια φωτογραφία του ξενοδοχείου Splendid στο Μπουγιουκαντά, το μεγαλύτερο νησί μιας συστάδας νήσων στην θάλασσα του Μαρμαρά στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα μια ομάδα 17 ανθρώπων, κυρίως υπηκόων ξένων χωρών, είχε προσέλθει στο ξενοδοχείο ανήμερα της απόπειρας του πραξικοπήματος.

 

Οι θεωρίες συνωμοσίας τροφοδοτούν τις εκάστοτε κρίσεις στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες κι ενώ μαίνεται η μάχη μεταξύ των ισλαμιστών και των υποστηρικτών του κοσμικού κράτους για τη διαμόρφωση της χώρας. Η υπερδύναμη Αμερική συχνά κατηγορείται ότι αναζωπυρώνει την ένταση.

 

Πολλές φορές, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο εχθρός είναι λιγότερο εντυπωσιακός.

 

Στις τοπικές εκλογές του 2014, που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την διακυβέρνηση του Ερντογάν, διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης προκάλεσαν προβλήματα στην καταμέτρηση. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είχε επιρρίψει ευθύνες σε μια... γάτα, υποστηρίζοντας ότι παρεισέφρησε σε έναν μετασχηματιστή. Αποτέλεσμα ήταν μια θύελλα επικριτικών σχολίων από χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που περιέγραφαν το «γατίσιο λόμπι» το οποίο απειλεί την κυβέρνηση.

 

Το 2013 οι αρχές αιχμαλώτισαν ένα πουλί που θεωρήθηκε ύποπτο ότι είναι κατάσκοπος του Ισραήλ. Το απελευθέρωσαν λίγο μετά, αφού οι ακτίνες Χ έδειξαν ότι δεν μετέφερε κανέναν εξοπλισμό παρακολούθησης, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες.

 

Εντούτοις, οι πολίτες στην Τουρκία παίρνουν σοβαρά τις θεωρίες συνωμοσίας και οι τελευταίες εντάσεις προσφέρουν νέο υλικό για σκέψη και προβληματισμό.

 

Άλλωστε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ότι είναι ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος και ζήτησε από την Ουάσιγκτον να τον εκδώσει.

 

«Γιατί δεν τον παραδίδουν; Γιατί συνεχίζουν τους υπαινιγμούς; Εκείνος (ο Γκιουλέν) ζει εκεί. Δεν νομίζετε ότι αυτό είναι μια προφανής ένδειξη; Αυτήν την εντύπωση έχουν οι πολίτες» είπε ο Αϊχάν Ονκιμπάρ, ένας υποστηρικτής του Ερντογάν, έξω από το προεδρικό μέγαρο.

«Γιατί ζει στις ΗΠΑ; Αυτές τις λεπτομέρειες παρατηρούμε».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM
Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου και Τραμπ: Η σκληρή διαπραγμάτευση για το σχέδιο ειρήνης στη Γάζα

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ «στρίμωξε» τον Νετανιάχου στην υπογραφή ειρήνης στη Γάζα

Δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί ένα σχέδιο ειρήνης που προβλέπει παλαιστινιακό κράτος, αμνηστία για τη Χαμάς και διεθνή εποπτεία
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM