Τουαλέτα στη Νότια Κορέα μετατρέπει τα περιττώματα σε ενέργεια- Πληρωμή σε ψηφιακό νόμισμα για τον χρήστη

Τουαλέτα στη Νότια Κορέα μετατρέπει τα περιττώματα σε ενέργεια- Πληρωμή σε ψηφιακό νόμισμα για τον χρήστη Facebook Twitter
Pixabay
0

Η χρήση τουαλέτας στην Νότια Κορέα απέκτησε άλλη αξία, ακόμα και νομισματική.

Σε ένα πανεπιστήμιο της Νότιας Κορέας τα ανθρώπινα περιττώματα χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν την ενεργειακή τροφοδοσία ενός κτιρίου.

Ο Cho Jae-weon, καθηγητής αστικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ulsan (UNIST), σχεδίασε μια φιλική προς το περιβάλλον τουαλέτα, που συνδέεται με ένα εργαστήριο. Αυτό στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα περιττώματα για την παραγωγή βιοαερίου και κοπριάς.

Η τουαλέτα BeeVi - που προέρχεται από τις λέξεις bee (μέλισσα) και Vision (όραμα) - χρησιμοποιεί μια αντλία κενού για να στείλει τα κόπρανα σε μια υπόγεια δεξαμενή, μειώνοντας τη χρήση νερού.

Εκεί, οι μικροοργανισμοί διασπούν τα απόβλητα σε μεθάνιο, το οποίο μετατρέπεται σε πηγή ενέργειας για το κτίριο, τροφοδοτώντας μια σόμπα αερίου, έναν λέβητα ζεστού νερού και σε κυψέλες καυσίμου στερεού οξειδίου.

«Αν σκεφτούμε εκτός πλαισίου, τα κόπρανα έχουν πολύτιμη αξία για την παραγωγή ενέργειας και κοπριάς. Έχω θέσει αυτήν την αξία σε ένα οικολογικό πλαίσιο», δήλωσε ο Cho.


Ένας μέσος άνθρωπος αφοδεύει περίπου 500 γραμμάρια την ημέρα, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε 50 λίτρα μεθανίου, δήλωσε ο μηχανικός.

Αυτό το αέριο, με τη σειρά του μπορεί να παράγει 0,5kWh ηλεκτρικής ενέργειας ή να χρησιμοποιηθεί για την οδήγηση ενός αυτοκινήτου για περίπου 1,2χμ.

Και ο Cho δεν έχει σταματήσει εκεί. Έχει επινοήσει ένα ψηφιακό νόμισμα που ονομάζεται Ggool. Στα κορεάτικα αυτό σημαίνει μέλι. Κάθε άτομο που χρησιμοποιεί την οικολογική τουαλέτα κερδίζει 10 Ggool την ημέρα.

Οι φοιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νόμισμα αυτό στη συνέχεια για να αγοράσουν αγαθά στην πανεπιστημιούπολη, από καφέ, φαγητό ακόμα και βιβλία. Οι φοιτητές μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα που θέλουν σε ένα κατάστημα και αφού σαρώσουν έναν κωδικό QR, πληρώνουν με το Ggool.

«Κάποτε θεωρούσα ότι τα κόπρανα είναι βρώμικα, αλλά τώρα είναι ένας θησαυρός μεγάλης αξίας για μένα», δήλωσε ο μεταπτυχιακός φοιτητής Heo Hui-jin για τα Ggool.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ