Το ΤοΤοκ είναι κυβερνητικός κατάσκοπος - Η αποκάλυψη για την δημοφιλή εφαρμογή των ΗΑΕ

Το ΤοΤοκ είναι κυβερνητικός κατάσκοπος - Η αποκάλυψη για την δημοφιλή εφαρμογή των ΗΑΕ Facebook Twitter
0

Η Google και η Apple κατάργησαν μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ονομάζεται ToTok εν μέσω κατηγοριών πως είναι εργαλείο για κρατική κατασκοπεία.

Η ονομασία μοιάζει με το TikTok της Κίνας, αλλά το ToTok λανσάρεται ως ένας εύκολος και ασφαλής τρόπος για συνομιλία μέσω βίντεο ή κειμένου στα ΗΑΕ. Ωστόσο, οι New York Times αποκάλυψαν ότι η εφαρμογή ένα εργαλείο κατασκοπείας για την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το ToTok για να παρακολουθεί συνομιλίες, τοποθεσίες, εικόνες και άλλα δεδομένα εκείνων που εγκαθιστούν την εφαρμογή στα τηλέφωνά τους, ανέφεραν οι ΝΥΤ, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους στον τομέα αξιολόγησης των διαβαθμισμένων πληροφοριών και την έρευνα. Τα ΗΑΕ έχουν εδώ και καιρό αποκλείσει το FaceTime της Apple, το WhatsApp του Facebook και άλλες εφαρμογές κλήσης και παρουσιάζουν το ToTok ως εναλλακτική λύση για τους ομογενείς που δεν ζουν στη χώρα προκειμένου να καλούν δωρεάν τους αγαπημένους τους.

Το ΤοΤοκ είναι κυβερνητικός κατάσκοπος - Η αποκάλυψη για την δημοφιλή εφαρμογή των ΗΑΕ Facebook Twitter
To ToTok πριν αποσυρθεί από το App Store

Οι ΝΥΤ περιέγραψαν το ToTok ως έναν τρόπο να δοθεί στην κυβέρνηση ελεύθερη πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες, καθώς εκατομμύρια χρήστες κατεβάζοντας και εγκαθιστώντας την εφαρμογή στα τηλέφωνά τους, χωρίς να γνωρίζουν παραχωρούν την άδεια να ενεργοποιηθούν κάποιες λειτουργίες. Όπως συμβαίνει με πολλές εφαρμογές, το ToTok ζητά πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, ώστε να παρέχει ακριβείς καιρικές προβλέψεις. Ζητά επίσης πρόσβαση σε επαφές ενός τηλεφώνου, κάτι που υποτίθεται ότι θα βοηθήσει τους χρήστες να συνδεθούν με φίλους. Η εφαρμογή έχει επίσης πρόσβαση σε μικρόφωνα, κάμερες, ημερολόγιο και άλλα δεδομένα.

Ο Patrick Wardle, ειδικός ασφαλείας ο οποίος ανέφερε ότι ανέλυσε την εφαρμογή, δήλωσε ότι το ToTok «κάνει ό, τι ισχυρίζεται ότι κάνει» ως εφαρμογή επικοινωνίας, η οποία είναι η «ιδιοφυής» αν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κατασκοπείας. Ο τρόπος που η εφαρμογή μπορεί «νόμιμα» να λαμβάνει δεδομένα, καλύπτεται όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, από την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων που δηλώνει ότι μπορεί να μοιράζεται τα προσωπικά δεδομένα με «αρχές επιβολής του νόμου, αξιωματούχους, ρυθμιστικούς φορείς και άλλα νόμιμα αιτήματα πρόσβασης».

Το ToTok ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, αλλά έχει ήδη «κατέβει» από χρήστες στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με τους NYT. Το Google Play Store δείχνει ότι είχε πέντε εκατομμύρια λήψεις Android πριν καταργηθεί, ενώ το app-tracker App Annie αναφέρει ότι το ToTok ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Οι NYT αναφέρουν ότι ο εκδότης της εφαρμογής, η Breej Holding Ltd, είναι συνδεδεμένη με το DarkMatter, ένα γραφείο πληροφοριών και πειρατείας με έδρα στο Αμπού Ντάμπι, το οποίο φέρεται ότι βρίσκεται υπό διερεύνηση από το FBI για πιθανά εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίνι διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας - Γερμανίας :Γερμανός αξιωματούχος παρομοίασε τον Ερντογάν με «αρουραίο»

Διεθνή / Μίνι διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας - Γερμανίας :Γερμανός αξιωματούχος παρομοίασε τον Ερντογάν με «αρουραίο»

«Ο αρουραίος των υπονόμων είναι ένα μικρό, χαριτωμένο, αλλά ταυτόχρονα έξυπνο και πολυπράγμον πλάσμα, που εμφανίζεται επίσης σε παιδικά παραμύθια, όπως ο Ρατατούης»
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ