TikTok: Πρώτη προσφυγή μετά την απαγόρευση στη Μοντάνα

TikTok: Πρώτη προσφυγή στη δικαιοσύνη μετά την την απαγόρευση στη Μοντάνα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μετά την πρόσφατη απόφαση στην Μοντάνα για απαγόρευση του TikTok πέντε χρήστες του κατέθεσαν προσφυγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση.

Η προσφυγή από τους χρήστες του Tik Tok κατατέθηκε αφού ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Μοντάνα, Γκρεγκ Τζιανφόρτε, ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 τη διάθεση της πλατφόρμας TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα (Apple και Google) και μάλιστα με πρόστιμο 10.000 δολαρίων την ημέρα σε αντίθετη περίπτωση. 

«Η Μοντάνα δεν μπορεί να απαγορεύει στους κατοίκους της να βλέπουν ή να κάνουν αναρτήσεις στο TikTok περισσότερο από όσο μπορεί να τους απαγορεύσει τη Wall Street Journal λόγω της ταυτότητας του ιδιοκτήτη της ή λόγω των απόψεών της», τονίζεται στην προσφυγή.

Περισσότερες από 12 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν απαγορεύσει πλήρως, μερικώς ή μόνο στον δημόσιο τομέα το TikTok εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Το TikTok ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance και πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί εκτιμούν πως η πλατφόρμα, την οποία χρησιμοποιούν 150 εκατομμύρια Αμερικανοί, επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί τους χρήστες. Η εταιρεία το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ο Γκρεγκ Τζιανφόρτε δήλωσε ότι η απαγόρευση έχει στόχο «να προστατεύσει τα δεδομένα των κατοίκων της Μοντάνα από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα». Οι πέντε χρήστες του TikΤοκ, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στις αντιδράσεις με την προσφυγή στη δικαιοσύνη, υποστηρίζουν ότι η πολιτεία παραβιάζει την ελευθερία του λόγου και προσπαθεί να υφαρπάξει εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια. Σύμφωνα με την προσφυγή, οι ενάγοντες έχουν σημαντικό αριθμό ακόλουθων στο TikTok και κερδίζουν χρήματα από την εφαρμογή.

Η Μοντάνα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και θα αποτελέσει τεστ για ενδεχόμενη απαγόρευση του TikTok σε ολόκληρη τη χώρα.

TikTok: Πώς μπορεί να ακυρωθεί ο νόμος για την απαγόρευση 

Ο νόμος θα ακυρωθεί αν η ByteDance εξαγοραστεί από αμερικανική εταιρεία ή εταιρεία χώρας που δεν θεωρείται εχθρός των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος έχει απαιτήσει η ByteDance να βρει αυτού του τύπου τη λύση για να της επιτραπεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συζητά με το Κογκρέσο διάφορα σχέδια νόμου για να απαγορευτεί η εφαρμογή TikTok, καθώς τα εκτελεστικά διατάγματα που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ προς τον σκοπό αυτό δεν είχαν αποτέλεσμα.

Διάφοροι οργανισμοί, από ομοσπονδιακές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το BBC, έχουν απαγορεύσει στους εργαζόμενούς τους να έχουν την εφαρμογή αυτή στα κινητά τους τηλέφωνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM
Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Διεθνή / Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Οι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούτι, εμφανίζονται αδρανείς μετά τις ισραηλινές επιθέσεις - Πώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν στη Μέση Ανατολή και τι φοβούνται οι ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στο Ιράν, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ και τις διεθνείς διπλωματικές κινήσεις
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Οι αναλυτές λένε ότι το Κρεμλίνο δίνει προτεραιότητα στον δικό του πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και στις σχέσεις του με τα έθνη του Κόλπου που δεν θέλουν ένα ισχυρότερο Ιράν
LIFO NEWSROOM