Θρήνος και φόβος στη Σρι Λάνκα - Οι τουρίστες είναι τρομοκρατημένοι και θέλουν να φύγουν

Θρήνος και φόβος στη Σρι Λάνκα - Οι τουρίστες είναι τρομοκρατημένοι και θέλουν να φύγουν Facebook Twitter
O φόβος και η οργή κυριαρχούν στην Σρι Λάνκα
0

Η Σρι Λάνκα θρηνεί σήμερα καθώς ξεκίνησαν οι ταφές των πρώτων θυμάτων της αιματηρής επίθεσης σε ναούς και ξενοδοχεία, ανήμερα του Πάσχα.

Διάσπαρτα ακόμη συντρίμμια στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου το απόγευμα της Δευτέρας μαρτυρούσαν το μέγεθος της τραγωδίας με τους 200 νεκρούς και τους 500 τραυματίες. Στο σημείο αυτό, σήμερα το απόγευμα ο κόσμος άρχισε και πάλι να τρέχει και να ουρλιάζει καθώς υπήρξε πληροφορία για ένα παγιδευμένο όχημα.

Η Σρι Λάνκα έζησε σχεδόν 26 χρόνια αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Ωστόσο, το μπαράζ των επιθέσεων της Κυριακής προκάλεσε διαφορετικό φόβο στους κατοίκους της. «Ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ έτσι: τόσο πολλές ζωές σε μια μέρα, και σε ιερούς τόπους - αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Σρι Λάνκα που συμβαίνει κάτι τέτοιο», λέει ένας διασώστης.

Θρήνος και φόβος στη Σρι Λάνκα - Οι τουρίστες είναι τρομοκρατημένοι και θέλουν να φύγουν Facebook Twitter

Τη Δευτέρα, ο φόβος ήταν ακόμη μεγαλύτερος και η οργή κορυφώθηκε στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τα χτυπήματα. 

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο, νευρικοί και εξαντλημένοι ταξιδιώτες περιμένουν υπομονετικά στην ουρά, την ώρα που βαριά οπλισμένοι στρατιώτες παρακολουθούν την κύρια πύλη αλλά και όλες τις άλλες διόδους πρόσβασης στον χώρο.

Οι τουρίστες θέλουν να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη Σρι Λάνκα. Οι επιθέσεις ρίχνουν βαριά σκιά στην τουριστική βιομηχανία της χώρας που βρισκόταν σε φάση απογείωσης. Μάλιστα, πρόσφατα, ένας τουριστικός οδηγός είχε χαρακτηρίσει τη Σρι Λάνκα προορισμό της χρονιάς για το 2019.

Θρήνος και φόβος στη Σρι Λάνκα - Οι τουρίστες είναι τρομοκρατημένοι και θέλουν να φύγουν Facebook Twitter

Μεταξύ των νεκρών είναι και περίπου 30 αλλοδαποί.

 

Ο Μάρτιν Έβεστ, ένας Γερμανός καθηγητής, 44 ετών, έφτασε στο νησί πριν από μερικές ημέρες για διακοπές μαζί με τη σύζυγό του και τη 12χρονη κόρη τους. «Μετά τις επιθέσεις θέλουμε να φύγουμε το συντομότερο», είπε. «Αλλά η πρεσβεία μας δεν μπορεί να μας βοηθήσει, λόγω της αργίας, η αεροπορική εταιρεία λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και το ξενοδοχείο μας δεν μας πρόσφερε καμία βοήθεια», σχολίασε. «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Είμαστε εύκολοι στόχοι, μέχρι να μπορέσουμε να φύγουμε την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Τα τρία ξενοδοχεία που στοχοθετήθηκαν, το Cinnamon Grand, το Shangri-La και το Kingsbury, έκλεισαν μέχρι νεωτέρας.

Ο 33χρονος Πακιστανός Κασίφ Άλι ήταν τυχερός: ήθελε να μείνει στο Cinnamon Grand μαζί με την οικογένειά του, αλλά δεν βρήκαν δωμάτιο. «Θέλαμε να ταξιδέψουμε στη χώρα, αλλά τώρα φοβόμαστε», ομολόγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπογραμμίζοντας ότι όσα συνέβησαν του θύμισαν παρόμοια γεγονότα στη χώρα του. «Είμαστε εδώ για να γλιτώσουμε απ' όλα αυτά. Θέλαμε να ξεκουραστούμε, χωρίς να μένουμε όλη την ημέρα στο ξενοδοχείο. Τώρα περιμένουμε μέχρι να φύγουμε, αυτές οι διακοπές χάλασαν», είπε η κουνιάδα του, Σόμπια Σαμρίν.

Η αγωνία είναι ολοφάνερη στα παραθαλάσσια ξενοδοχεία πολυτελείας του Κολόμπο. Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν και ένοπλοι φρουροί έχουν πάρει θέση στην είσοδο για να εμποδίσουν κάθε εξωτερική εισβολή.

Θρήνος και φόβος στη Σρι Λάνκα - Οι τουρίστες είναι τρομοκρατημένοι και θέλουν να φύγουν Facebook Twitter

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν νέα ταξιδιωτική οδηγία για τη Σρι Λάνκα, προειδοποιώντας όσους θέλουν να επισκεφθούν το νησί για ενδεχόμενες νέες επιθέσεις. Άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία και η Ιρλανδία, κάλεσαν τους πολίτες τους να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Ο Μόρις Μπέρναρντ, ταξιδιωτικός πράκτορας στη Σρι Λάνκα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ένα τέταρτο των πελατών της εταιρείας του ακύρωσαν ή ανέβαλαν το ταξίδι τους, εξηγώντας ότι φοβούνται.

«Το μοναδικό γκρουπ που περιμέναμε να έρθει αργότερα αυτόν τον μήνα, ακύρωσε το ταξίδι. Ήταν 13 άνθρωποι από την Ινδία που είπαν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς», είπε ένας άλλος ταξιδιωτικός πράκτορας, ο Σαμάν Παλίτα.

Οι επιπτώσεις των επιθέσεων, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για μια χώρα όπου ο τουρισμός είναι η πολυτιμότερη πηγή εισοδήματος. Η οικονομία της Σρι Λάνκα καταβαραθρώθηκε από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο, όμως από το 2009 και μετά άρχισε και πάλι να ανακάμπτει. Από το 2016 η Σρι Λάνκα δέχεται περισσότερους από 2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, από 448.000 το 2009.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet χαρακτήρισε τη Σρι Λάνκα προορισμό της χρονιάς για το 2019, πλέοντας το εγκώμιο των ναών, της πλούσιας βλάστησης, των θαλάσσιων σπορ αλλά και των φιλόξενων κατοίκων.

Πολλοί επισκέπτες, ακόμη και αυτοί που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Σρι Λάνκα, μπορεί να χρειαστούν αρκετό χρόνο μέχρι να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ