To θερμότερο εξάμηνο από το 1895 βίωσαν οι ΗΠΑ

To θερμότερο εξάμηνο από το 1895 βίωσαν οι ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες το θερμότερο που έχει καταγραφεί από το 1895. Πρόκειται επίσης για ρεκόρ θερμότερου εξαμήνου μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος. Ειδικός της υπηρεσίας υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην κλιματική αλλαγή.

Παρότι οι μέσες θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από το μέσο όρο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι την ώρα που κάποιες περιοχές "φλέγονταν", άλλες πλήττονταν από ξαφνικές καταιγίδες που προκάλεσαν καταστροφές - κάτι λογικό για μια χώρα τόσο μεγάλη όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Για τις βορειοδυτικές πολιτείες, ο Ιούνιος ήταν μάλλον δροσερός, ενώ για τη Ουάσιγκτον ο Ιούνιος ήταν ο έβδομος ψυχρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Όπως αναφέρει η Ναυτερμπορική, οι πολιτείες Κάνσας, Κολοράντο, Νεμπράσκα και Γουαϊόμινγκ ωστόσο συνέχισαν να  "ψήνονται" και τον Ιούνιο. Στο Κολοράντο, οι θεωρούμενες ως χειρότερες πυρκαγιές όλων των εποχών προκάλεσαν θανάτους, έκαψαν εκατομμύρια στρέμματα γης και ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους, αν και εκατοντάδες οικογένειες τα είδαν να γίνονται στάχτη.

«Είναι δύσκολο να 'δείξουμε' την κλιματική αλλαγή ως βασικό παράγοντα, όμως φαίνεται πως παίζει κάποιο ρόλο», λέει ο Τζέικ Κράουτς του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Κλιματικών Δεδομένων. «Αυτό που συμβαίνει το 2012 είναι ακριβώς αυτό που θα περιμέναμε από την κλιματική αλλαγή». Πάντως στη σχετική έκθεση της NOAA δεν γίνεται λόγος για κλιματική αλλαγή. «Εμείς απλώς επικεντρωνόμαστε στην επισήμανση των δεδομένων», ξεκαθαρίζει ο Κράουτς.

Όπως λέει υποστηρίζει ο Κέβιν Τρένμπερθ από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών στο Κολοράντο, η πολιτεία έζησε και έναν εξαιρετικά ξηρό χειμώνα, με τα όρη της να καλύπτονται από το λιγότερο χιόνι των τελευταίων 40 ετών, το οποίο έλιωσε πολύ γρήγορα την άνοιξη. «Έως τις αρχές Ιουνίου, δεν υπήρχε χιόνι στα Βραχώδη Όρη, στο Κολοράντο», λέει ο ίδιος. «Αυτό είναι πρωτοφανές εξ όσων γνωρίζω». Και εκείνος σημειώνει ότι οι θερμοκρασίες που κατεγράφησαν «συμφωνούν με την άποψη ότι η κλιματική αλλαγή παίζει κάποιο ρόλο».

Κατά το Δρα. Τρένμπερθ πάντως, το σημαντικότερο στοιχείο στην έκθεση της NOAA είναι ότι επισημαίνονται εκατοντάδες ρεκόρ ζέστης, κάτι που «συνιστά μέρος ενός πιο μακροπρόθεσμου μοτίβου, το οποίο σίγουρα έγινε αισθητό φέτος» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόμβα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM