Εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων αναμένεται να οριστικοποίηθεί η συμφωνία μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες εντός κυπριακής ΑΟΖ.

 

Όπως αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου, η πρώτη λίστα στοχευμένων μέτρων της Ένωσης θα αφορά «σε πρώτο χρόνο δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και θα είναι το πρώτο μήνυμα προς την Άγκυρα.

 

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα, μεταξύ των μέτρων κατά των δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών, τα οποία δεν κατονομάζει, θα είναι πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως να διαθέτουν εντός Ε.Ε. και απαγόρευση εισόδου στα κράτη-μέλη.

 

Εάν συνεχιστούν οι έρευνες εντός κυπριακής ΑΟΖ οι κυρώσεις θα επεκταθούν και σε άλλα πρόσωπα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «στο παρασκήνιο συζητούνται διάφορες ιδέες για ενίσχυση του πλαισίου μέτρων κατά της Τουρκίας, εάν και εφόσον η υποψήφια χώρα συνεχίσει την πρακτική των έκνομων ενεργειών στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Διευκρινίζεται ότι η αρχική εισήγηση της Λευκωσίας για την τοποθέτηση στη λίστα πέντε φυσικών προσώπων και δύο νομικών οντοτήτων, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της Ε.Ε. και δεν έχει αποσυρθεί.

 

Στο ζήτημα των κυρώσεων είχε αναφερθεί πρόσφατα ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέροντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, στις 21 Ιανουαρίου, είχε αναφέρει ότι αναμένονται νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μετά από μία συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.