Θα προσαρτήσει ο Πούτιν τη νότια και ανατολική Ουκρανία; - Οι εκτίμησεις αμερικανικού think tank

Θα προσαρτήσει ο Πούτιν τη νότια και ανατολική Ουκρανία; - Οι εκτίμησεις αμερικανικού think tank Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «σκοπεύει μάλλον να προσαρτήσει τη νότια και την ανατολική Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία εντός των προσεχών μηνών», σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW). 

«Η Ουκρανία και οι δυτικοί εταίροι της έχουν μάλλον ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να στηρίξουν μια αντεπίθεση στα κατεχόμενα εδάφη πριν από την προσάρτησή τους», σύμφωνα με αυτό το ινστιτούτο. Η κατάσταση φαίνεται να έχει ήδη αντιστραφεί στην περιφέρεια του Χαρκόβου, μολονότι αποτελεί έναν από τους στόχους που έχουν ως προτεραιότητά τους οι Ρώσοι.

«Η βασική δραστηριότητα του εχθρού στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν η απόσυρση των μονάδων του από την πόλη του Χαρκόβου», δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού.

«Η σταδιακή απελευθέρωση της περιφέρειας του Χαρκόβου αποδεικνύει ότι δεν αφήνουμε κανέναν στον εχθρό», αποκάλυψε χθες, Παρασκευή, το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό μήνυμά του, ανακοινώνοντας ότι η ανακατάληψη εδαφών που είχαν πέσει στα χέρια των Ρώσων συνεχίζεται.

«Ως σήμερα, 1.015 τοποθεσίες έχουν απελευθερωθεί, ήτοι 6 περισσότερες εντός των τελευταίων 24 ωρών», γνωστοποίησε.

Υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, επικοινωνίες, μέσα μεταφοράς και δημόσιες υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί εκεί, διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σκέφτεται τις πόλεις και τα εδάφη που τελούν ακόμη υπό ρωσική κατοχή.

Ιδιαίτερα τους περίπου 1.000 Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονται οχυρωμένοι στις αχανείς στοές της χαλυβουργίας Αζοφστάλ της Μαριούπολης, για τους οποίους «διεξάγονται πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για την προσεχή φάση απομάκρυνσης, όσον αφορά αυτούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και το ιατρικό προσωπικό».

Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που είχαν βρει καταφύγιο στις στοές του εργοστασίου αυτού απομακρύνθηκαν όλοι στα τέλη Απριλίου χάρη σε επιχείρηση που είχε συντονιστεί από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό έπειτα από δύσκολες διαβουλεύσεις.

Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διευκρίνισε σήμερα στην καθημερινή πρωινή ανακοίνωσή του ότι ο ρωσικός στρατός συνέχισε «τον αποκλεισμό των μονάδων μας κοντά στο εργοστάσιο Αζοφστάλ. Προχώρησε σε πλήγματα του πυροβολικού και της αεροπορίας μεγάλου εύρους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Διεθνή / Οι «New York Times» διακόπτουν τη συνεργασία τους με συντάκτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κριτική βιβλίου

Ο συντάκτης και συγγραφέας Άλεξ Πρέστον δήλωσε ότι «έκανε ένα σοβαρό λάθος», αφού ένας αναγνώστης εντόπισε ομοιότητες μεταξύ της κριτικής του και μιας κριτικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian
THE LIFO TEAM