Ταλιμπάν: Η μπούρκα δεν είναι υποχρεωτική, το χιτζάμπ είναι

Ταλιμπάν: Η μπούρκα δεν είναι υποχρεωτική, το χιτζάμπ είναι Facebook Twitter
EPA
0

Οι Ταλιμπάν έδωσαν μία πρώτη ιδέα για το πώς θα πρέπει να είναι οι γυναίκες πλέον στο Αφγανιστάν.

Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική όπως ήταν στο παρελθόν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός τους κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ.

.

Σύμφωνα με τον αυστηρό κανόνα των Ταλιμπάν κατά την προηγούμενη εποχή της διακυβέρνησής τους, το 1996-2001, τα σχολεία των κοριτσιών είχαν κλείσει, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν και να εργαστούν και ήταν αναγκασμένες να φορούν μια μπούρκα που τις κάλυπτε ολόκληρες, σε δημόσιους χώρους.

«Η μπούρκα δεν είναι η μόνη χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φορεθεί. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χιτζάμπ που δεν περιορίζονται στη μπούρκα», δήλωσε στο βρετανικό Sky News ο Suhail Shaheen,, εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου της ομάδας στη Ντόχα.

Η μπούρκα είναι ένα ολόσωμο φόρεμα που καλύπτει ολόκληρο το κεφάλι και το σώμα, με ένα πλέγμα στα μάτια που δεν επιτρέπει να δεις και κυρίως να σε δουν.

Ο Shaheen δεν διευκρίνισε άλλους τύπους χιτζάμπ που θα θεωρούνταν αποδεκτοί από τους Ταλιμπάν, ωστόσο.

Παράλληλα με τις ανησυχίες που επικεντρώνονται στα ρούχα, πολλές χώρες και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη της εκπαίδευσης των γυναικών στο Αφγανιστάν τώρα που βρίσκεται στα χέρια των σκληροπυρηνικών μαχητών.

Οι γυναίκες «μπορούν να λάβουν εκπαίδευση από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση - αυτό σημαίνει πανεπιστήμιο. Έχουμε ανακοινώσει αυτήν την πολιτική σε διεθνή συνέδρια, στη διάσκεψη της Μόσχας και εδώ στη διάσκεψη της Ντόχα (για το Αφγανιστάν)» υποστήριξε ο Shaheen.

Χιλιάδες σχολεία σε περιοχές που καταλήφθηκαν από τους Ταλιμπάν ήταν ακόμα σε λειτουργία, πρόσθεσε.

Η προηγούμενη κυβέρνηση των Ταλιμπάν επέβαλε τις αυστηρότερες ερμηνείες της σαρία, δημιουργώντας θρησκευτική αστυνομία για την καταστολή του «κακού».

Τα δικαστήρια των Ταλιμπάν επέβαλαν ακραίες ποινές. Μεταξύ αυτών να κόβονται τα χέρια στους κλέφτες και να λιθοβολούνται οι γυναίκες που κατηγορούνται για μοιχεία.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM