Συρία: Οι ειδικοί του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν τη χρήση αερίου Σαρίν τον Απρίλιο

Συρία: Οι ειδικοί του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν τη χρήση αερίου Σαρίν τον Απρίλιο Facebook Twitter
0

Οι ειδικοί του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσαν σε έκθεσή τους ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο σαρίν στην επίθεση που σημειώθηκε στις 4 Απριλίου στη Συρία, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι η Δαμασκός ευθύνεται για την επίθεση.

 

Μια αποστολή έρευνας του οργανισμού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μεγάλος αριθμός ανθρώπων, κάποιοι εκ των οποίων πέθαναν, εκτέθηκαν σε σαρίν ή σε ένα προϊόν τύπου σαρίν», επισημαίνεται στην απόρρητη αυτή έκθεση, μέρη της οποίας περιήλθαν στην κατοχή του AFP.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν τώρα ως βάση για μια κοινή επιτροπή του ΟΑΧΟ και του ΟΗΕ, η οποία θα αποφανθεί αν ο στρατός της Συρίας ευθύνεται για τον βομβαρδισμό αυτό με χημικά όπλα στη Χαν Σεϊχούν.

 

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 87 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Σύμφωνα με τη Δύση για την επίθεση αυτή ευθύνεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

 

Σύμφωνα με την αποστολή του ΟΑΧΟ, στο σημείο από το οποίο προήλθε το θανατηφόρο αέριο εξακολουθεί να υπάρχουν ίχνη από τον κρατήρα που δημιουργήθηκε. Από τα στοιχεία που βρέθηκαν στο σημείο οι ειδικοί εξάγουν το συμπέρασμα ότι «το σαρίν χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο».

 

Σε απάντηση στην επίθεση αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε μια επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ τη νύκτα της 6ης προς 7η Απριλίου εναντίον της αεροπορικής βάσης αλ Σαϊράτ.

 

Η κοινή επιτροπή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο συριακός στρατός είχε διεξάγει επιθέσεις με αέριο χλωρίου το 2014 και το 2015. Σύμφωνα με την ίδια, το Ισλαμικό Κράτος έχει χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας το 2015.

 

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» πως η κυβέρνηση Άσαντ ευθύνεται για τη χημική επίθεση αυτή.

 

«Ένας κοινός ερευνητικός μηχανισμός θα επιβεβαιώσει ποιος ακριβώς ευθύνεται για τη χρήση αερίου σαρίν, όμως δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο υπαίτιος είναι το καθεστώς Άσαντ», επεσήμανε ο Τζόνσον στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

 

«Θα συνεχίσουμε στη Βρετανία την εκστρατεία για την επιβολή κυρώσεων εναντίον των υπαίτιων (…) Όσοι ρίχνουν χημικά όπλα εναντίον αθώων θα πρέπει να λογοδοτούν», πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ