Σύνοδος ΝΑΤΟ: Κοινό ανακοινωθέν - Δεν άσκησε βέτο η Τουρκία

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Κοινό ανακοινωθέν - Δεν άσκησε βέτο η Τουρκία Facebook Twitter
EPA
0

Τα 29 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν σήμερα ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο δηλώνουν την «αλληλεγγύη, την ενότητα και τη συνοχή» τους, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά την άνοδο της ισχύος της Κίνας ως μια «πρόκληση».

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια σύνοδο των ηγετών στο Ουάτφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου, αναφέρεται στην «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική», που «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».

Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία. Το κοινό ανακοινωθέν, υιοθετήθηκε στο τέλος της συνόδου κορυφής για την 70ή επέτειο του οργανισμού που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες.

Η Τουρκία εμφανιζόταν έτοιμη να ασκήσει βέτο στο αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη Βαλτικής και την Πολωνία, έως ότου λάβει υποστήριξη στην επίθεσή της στη Συρία, εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) (κουρδική πολιτοφυλακή). Αυτό όμως δεν συνέβη και τώρα η προσοχή στρέφεται στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 16.30 ώρα Ελλάδος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ