Στο σκοτάδι και παλι οι έρευνες για τον "βομβιστή με το καπέλο - Eλεύθερο άφησαν τον "άνδρα με το καπέλο" οι Βέλγοι

Στο σκοτάδι και παλι οι έρευνες για τον "βομβιστή με το καπέλο - Eλεύθερο άφησαν τον "άνδρα με το καπέλο" οι Βέλγοι Facebook Twitter
0

Μια εβδομάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες που στοίχισαν τη ζωή σε 35 ανθρώπους το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του τρίτου δράστη του αεροδρομίου ξανάρχισε και οι έρευνες πήραν νέα τροπή, καθώς αφέθηκε ελεύθερος ο μοναδικός ύποπτος που είχε συλληφθεί ως άμεσα εμπλεκόμενος στην υπόθεση.

Ο Φεϊσάλ Σεφού, ο δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί από τις βελγικές αρχές και υπήρχαν υπόνοιες ότι ήταν ο "άνδρας με το καπέλο", ο τρίτος δράστης των επιθέσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

"Οι ενδείξεις που οδήγησαν στη σύλληψη του Φεϊσάλ Σ. δεν επιβεβαιώθηκαν από την προανακριτική διαδικασία. Κατά συνέπεια, αφέθηκε ελεύθερος από τον ανακριτή", ανέφερε η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι βελγικές αρχές δεν έδωσαν ποτέ στη δημοσιότητα το επώνυμο του συλληφθέντα, σύμφωνα όμως με τον βελγικό Τύπο πρόκειται για έναν δημοσιογράφο που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.

Από το 2015 ο Σεφού είχε στρέψει επάνω του την προσοχή των αρχών. Στις Βρυξέλλες, τοπικοί αξιωματούχου τον κατηγορούσαν ότι προσπαθούσε να στρατολογήσει επίδοξους τζιχαντιστές σε ένα πάρκο όπου είχαν εγκατασταθεί πολλοί αιτούντες άσυλο. Ο δήμαρχος Ιβ Μαγιέρ, που τον θεωρούσε "επικίνδυνο", τον είχε καταγγείλει πολλές φορές στις δικαστικές αρχές και τον Σεπτέμβριο κατάφερε να εκδώσει περιοριστικά μέτρα που του απαγόρευαν την πρόσβαση στο πάρκο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir.
Μετά τη σύλληψή του, την περασμένη Πέμπτη, οι αρχές προσπαθούσαν να εξακριβώσουν κατά πόσο ο Σεφού, ο οποίος δηλώνει "ανεξάρτητος δημοσιογράφος", ήταν ο "άνθρωπος με το καπέλο", ο άνδρας που άφησε μια βόμβα στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και διέφυγε πριν ανατιναχθούν οι δύο συνεργοί του. Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ο Σεφού αναγνωρίστηκε από έναν οδηγό ταξί που είχε μεταφέρει τους τρεις τζιχαντιστές στο αεροδρόμιο.


Η αστυνομία, που είχε δώσει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του υπόπτου, δημοσιοποίησε σήμερα και ένα βίντεο, ζητώντας από τους πολίτες που έχουν πληροφορίες για το πρόσωπο αυτό ή μπορούν να το αναγνωρίσουν να επικοινωνήσουν με τις αρχές.
Η μοναδική βεβαιότητα που έχουν μέχρι στιγμής οι βελγικές αρχές είναι ότι οι τρεις καμικάζι –ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί και ο Ναζίμ Λασραουί στο αεροδρόμιο και ο Χαλίντ Ελ Μπακραουί στο μετρό– συνδέονταν άμεσα με τους τζιχαντιστές που συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, τον περασμένο Νοέμβριο. Και, κυρίως, με τον ύποπτο-κλειδί, τον Σαλά Αμπντεσλάμ, που συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες αφού επί τέσσερις μήνες κρυβόταν κάτω από τη μύτη των βελγικών αρχών.
Το Βέλγιο έχει ζητήσει την έκδοση του Τζαμάλ Εντίν Ουάιλι, ενός Αλγερινού που συνελήφθη το Σάββατο στην Ιταλία. Ο άνθρωπος αυτός πιστεύεται ότι κατασκεύασε τα πλαστά έγγραφα ταυτότητας που χρησιμοποίησαν ορισμένοι από τους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού και, ενδεχομένως, και ο Σαλά Αμπντεσλάμ.


Παράλληλα, οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ασκήθηκε δίωξη σε τρεις υπόπτους που συνελήφθησαν την Κυριακή σε μια "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση που διεξήχθη σε διάφορες πόλεις του Βελγίου. "Δεν υπάρχει άμεση σχέση" των υπόπτων αυτών με τις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα αυτή υπόθεση.


Σε μια άλλη έρευνα αποκαλύφθηκαν νέα παρακλάδια των τζιχαντιστικών δικτύων στην Ευρώπη: ένας Γάλλος που συνελήφθη την Κυριακή στην Ολλανδία φέρεται ότι είχε λάβει εντολή από το Ισλαμικό Κράτος να εξαπολύσει επίθεση στη Γαλλία μαζί με τον Ρεντά Κρικέτ ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των γαλλικών αρχών από την περασμένη Πέμπτη. Για την υπόθεση αυτή, της επίθεσης που αποτράπηκε στη Γαλλία, κατηγορούνται στο Βέλγιο δύο άνδρες. Ο ένας τους, ο Αμπντεραμάν Α. γεννήθηκε στην Αλγερία το 1977 και είχε καταδικαστεί το 2005 από γαλλικό δικαστήριο σε κάθειρξη 7 ετών και σε ισόβια απαγόρευση εισόδου στο γαλλικό έδαφος επειδή είχε παράσχει βοήθεια στους δολοφόνους του διοικητή των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Αχμάντ Μασούντ, το 2001.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM