Στο μέλλον η μετανάστευση λόγω της έλλειψης νερού θα είναι εντυπωσιακή

Στο μέλλον η μετανάστευση λόγω της έλλειψης νερού θα είναι εντυπωσιακή Facebook Twitter
0

"H μετανάστευση για την έλλειψη νερού στο μέλλον θα είναι εντυπωσιακή, γι' αυτό πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε από τώρα τις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή". Τη διαπίστωση έκανε, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ελληνοαμερικανός ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου της California, George Tchobanoglous (Γιώργος Τσομπάνογλου), ο οποίος το απόγευμα θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο κ. Τσομπάνογλου είναι ένας από τους πιο διάσημους περιβαλλοντολόγους στον κόσμο και ένα από τα βασικά του επιτεύγματα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού ώστε, μετά από επεξεργασία, τα λύματα να γίνονται πόσιμο νερό.

 "Ειδικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος επεξεργασίας των λυμάτων και επανάχρησής τους. Για τα ελληνικά νησιά συγκεκριμένα, το κόστος από τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης, επεξεργασίας και επανάχρησης λυμάτων, θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο από τη μεταφορά νερού με πλοία. Για τη δημιουργία της μονάδας, βέβαια, θα πρέπει να υπολογιστούν πρωτίστως οι ανάγκες που προκύπτουν το καλοκαίρι, με την αύξηση των επισκεπτών, καθώς επίσης και ότι το νερό από τα επεξεργασμένα λύματα, μπορεί να χρησιμοποιείται στη γεωργία" ανέφερε ο κ. Τσομπάνογλου.

Για καλές πρακτικές διαχείρισης νερού, ο φημισμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής ανέτρεξε, μάλιστα, στο παράδειγμα της πρωτεύουσας της Ναμίμπια, Βίντχουκ, που για περίπου 30 χρόνια επεξεργάζεται τα λύματα και τα επαναχρησιμοποιεί ως πόσιμο νερό!

Μιλώντας πάντως για την κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι οι συνέπειές της θα αυξήσουν τις μεταναστευτικές ροές και την ίδια στιγμή, οι πόλεις θα μεγαλώνουν αλλά η διαθέσιμη ποσότητα νερού, θα παραμένει ίδια και γι' αυτόν τον λόγο απαιτούνται βιώσιμες λύσεις. "Θα έπρεπε να εφαρμόζεται αποκεντρωμένη διαχείριση νερού, δηλαδή μικρές μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε διάφορα σημεία της πόλης. Σκεφτείτε, επιπλέον, ότι μόλις το 3% των υδάτων παγκοσμίως είναι γλυκό και άρα πόσιμο και χρήζει αποτελεσματικής διαχείρισης γιατί είναι πολύτιμο" κατέληξε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM