Στο μέλλον η μετανάστευση λόγω της έλλειψης νερού θα είναι εντυπωσιακή

Στο μέλλον η μετανάστευση λόγω της έλλειψης νερού θα είναι εντυπωσιακή Facebook Twitter
0

"H μετανάστευση για την έλλειψη νερού στο μέλλον θα είναι εντυπωσιακή, γι' αυτό πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε από τώρα τις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή". Τη διαπίστωση έκανε, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ελληνοαμερικανός ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου της California, George Tchobanoglous (Γιώργος Τσομπάνογλου), ο οποίος το απόγευμα θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο κ. Τσομπάνογλου είναι ένας από τους πιο διάσημους περιβαλλοντολόγους στον κόσμο και ένα από τα βασικά του επιτεύγματα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού ώστε, μετά από επεξεργασία, τα λύματα να γίνονται πόσιμο νερό.

 "Ειδικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος επεξεργασίας των λυμάτων και επανάχρησής τους. Για τα ελληνικά νησιά συγκεκριμένα, το κόστος από τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης, επεξεργασίας και επανάχρησης λυμάτων, θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο από τη μεταφορά νερού με πλοία. Για τη δημιουργία της μονάδας, βέβαια, θα πρέπει να υπολογιστούν πρωτίστως οι ανάγκες που προκύπτουν το καλοκαίρι, με την αύξηση των επισκεπτών, καθώς επίσης και ότι το νερό από τα επεξεργασμένα λύματα, μπορεί να χρησιμοποιείται στη γεωργία" ανέφερε ο κ. Τσομπάνογλου.

Για καλές πρακτικές διαχείρισης νερού, ο φημισμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής ανέτρεξε, μάλιστα, στο παράδειγμα της πρωτεύουσας της Ναμίμπια, Βίντχουκ, που για περίπου 30 χρόνια επεξεργάζεται τα λύματα και τα επαναχρησιμοποιεί ως πόσιμο νερό!

Μιλώντας πάντως για την κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι οι συνέπειές της θα αυξήσουν τις μεταναστευτικές ροές και την ίδια στιγμή, οι πόλεις θα μεγαλώνουν αλλά η διαθέσιμη ποσότητα νερού, θα παραμένει ίδια και γι' αυτόν τον λόγο απαιτούνται βιώσιμες λύσεις. "Θα έπρεπε να εφαρμόζεται αποκεντρωμένη διαχείριση νερού, δηλαδή μικρές μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε διάφορα σημεία της πόλης. Σκεφτείτε, επιπλέον, ότι μόλις το 3% των υδάτων παγκοσμίως είναι γλυκό και άρα πόσιμο και χρήζει αποτελεσματικής διαχείρισης γιατί είναι πολύτιμο" κατέληξε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM