Στο μέλλον η μετανάστευση λόγω της έλλειψης νερού θα είναι εντυπωσιακή

Στο μέλλον η μετανάστευση λόγω της έλλειψης νερού θα είναι εντυπωσιακή Facebook Twitter
0

"H μετανάστευση για την έλλειψη νερού στο μέλλον θα είναι εντυπωσιακή, γι' αυτό πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε από τώρα τις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή". Τη διαπίστωση έκανε, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ελληνοαμερικανός ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου της California, George Tchobanoglous (Γιώργος Τσομπάνογλου), ο οποίος το απόγευμα θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο κ. Τσομπάνογλου είναι ένας από τους πιο διάσημους περιβαλλοντολόγους στον κόσμο και ένα από τα βασικά του επιτεύγματα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού ώστε, μετά από επεξεργασία, τα λύματα να γίνονται πόσιμο νερό.

 "Ειδικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος επεξεργασίας των λυμάτων και επανάχρησής τους. Για τα ελληνικά νησιά συγκεκριμένα, το κόστος από τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης, επεξεργασίας και επανάχρησης λυμάτων, θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο από τη μεταφορά νερού με πλοία. Για τη δημιουργία της μονάδας, βέβαια, θα πρέπει να υπολογιστούν πρωτίστως οι ανάγκες που προκύπτουν το καλοκαίρι, με την αύξηση των επισκεπτών, καθώς επίσης και ότι το νερό από τα επεξεργασμένα λύματα, μπορεί να χρησιμοποιείται στη γεωργία" ανέφερε ο κ. Τσομπάνογλου.

Για καλές πρακτικές διαχείρισης νερού, ο φημισμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής ανέτρεξε, μάλιστα, στο παράδειγμα της πρωτεύουσας της Ναμίμπια, Βίντχουκ, που για περίπου 30 χρόνια επεξεργάζεται τα λύματα και τα επαναχρησιμοποιεί ως πόσιμο νερό!

Μιλώντας πάντως για την κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι οι συνέπειές της θα αυξήσουν τις μεταναστευτικές ροές και την ίδια στιγμή, οι πόλεις θα μεγαλώνουν αλλά η διαθέσιμη ποσότητα νερού, θα παραμένει ίδια και γι' αυτόν τον λόγο απαιτούνται βιώσιμες λύσεις. "Θα έπρεπε να εφαρμόζεται αποκεντρωμένη διαχείριση νερού, δηλαδή μικρές μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε διάφορα σημεία της πόλης. Σκεφτείτε, επιπλέον, ότι μόλις το 3% των υδάτων παγκοσμίως είναι γλυκό και άρα πόσιμο και χρήζει αποτελεσματικής διαχείρισης γιατί είναι πολύτιμο" κατέληξε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM