Στο μέλλον η μετανάστευση λόγω της έλλειψης νερού θα είναι εντυπωσιακή

Στο μέλλον η μετανάστευση λόγω της έλλειψης νερού θα είναι εντυπωσιακή Facebook Twitter
0

"H μετανάστευση για την έλλειψη νερού στο μέλλον θα είναι εντυπωσιακή, γι' αυτό πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε από τώρα τις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή". Τη διαπίστωση έκανε, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ελληνοαμερικανός ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου της California, George Tchobanoglous (Γιώργος Τσομπάνογλου), ο οποίος το απόγευμα θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο κ. Τσομπάνογλου είναι ένας από τους πιο διάσημους περιβαλλοντολόγους στον κόσμο και ένα από τα βασικά του επιτεύγματα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού ώστε, μετά από επεξεργασία, τα λύματα να γίνονται πόσιμο νερό.

 "Ειδικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος επεξεργασίας των λυμάτων και επανάχρησής τους. Για τα ελληνικά νησιά συγκεκριμένα, το κόστος από τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης, επεξεργασίας και επανάχρησης λυμάτων, θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο από τη μεταφορά νερού με πλοία. Για τη δημιουργία της μονάδας, βέβαια, θα πρέπει να υπολογιστούν πρωτίστως οι ανάγκες που προκύπτουν το καλοκαίρι, με την αύξηση των επισκεπτών, καθώς επίσης και ότι το νερό από τα επεξεργασμένα λύματα, μπορεί να χρησιμοποιείται στη γεωργία" ανέφερε ο κ. Τσομπάνογλου.

Για καλές πρακτικές διαχείρισης νερού, ο φημισμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής ανέτρεξε, μάλιστα, στο παράδειγμα της πρωτεύουσας της Ναμίμπια, Βίντχουκ, που για περίπου 30 χρόνια επεξεργάζεται τα λύματα και τα επαναχρησιμοποιεί ως πόσιμο νερό!

Μιλώντας πάντως για την κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι οι συνέπειές της θα αυξήσουν τις μεταναστευτικές ροές και την ίδια στιγμή, οι πόλεις θα μεγαλώνουν αλλά η διαθέσιμη ποσότητα νερού, θα παραμένει ίδια και γι' αυτόν τον λόγο απαιτούνται βιώσιμες λύσεις. "Θα έπρεπε να εφαρμόζεται αποκεντρωμένη διαχείριση νερού, δηλαδή μικρές μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε διάφορα σημεία της πόλης. Σκεφτείτε, επιπλέον, ότι μόλις το 3% των υδάτων παγκοσμίως είναι γλυκό και άρα πόσιμο και χρήζει αποτελεσματικής διαχείρισης γιατί είναι πολύτιμο" κατέληξε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ICE ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Γερουσία «παγώνει» την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ICE

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν τις απαιτήσεις του Τραμπ - «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το νοίκι, όχι πώς να μαζέψουν 1,8 δισ. για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του»
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Εκατοντάδες πολίτες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στα εγκαίνια του νέου αμερικανικού προξενείου

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζεφ Λάντρι, ότι «ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να επαναφέρει το αποτύπωμά της» στην αρκτική περιοχή
THE LIFO TEAM
Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM