Σεισμός στην Τουρκία: Αχτίδα ελπίδας- Παιδιά ανασύρθηκαν ζωντανά, έπειτα από 150 ώρες στα ερείπια

Σεισμός στην Τουρκία: Αχτίδα αισιοδοξίας μετά τις νέες διασώσεις - Ανασύρθηκαν ζωντανά παιδιά, 150 ώρες μετά τη δόνηση Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/STR
0

Στην έβδομη ημέρα μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, οι διασώσεις επιζώντων κάτω απ΄τα συντρίμμια, δημιουργούν νέο αίσθημα ελπίδας στα σωστικά συνεργεία, που πασχίζουν να εντοπίσουν ίχνη ζωής στα ερείπια.

Οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νέες διασώσεις, με την τελευταία να γίνεται 152 ώρες μετά τον φονικό σεισμό.

Η φωνή μίας γυναίκας ονόματι Ράμπια ακούστηκε κάτω από τα χαλάσματα, με τα σωστικά συνεργεία να επιβάλουν σιγή για να εντοπίσουν την ακριβή της τοποθεσία. Μετά από περίπου 8 ώρες εργασιών, η 22χρονη ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Διασώθηκαν τουλάχιστον δύο παιδιά

Ιδιαίτερη συγκίνηση επικράτησε κατά τη διάρκεια της διάσωσης δύο μικρών παιδιών, το ένα εκ των οποίων είναι μόλις 7 μηνών.

Η Χάμζα ανασύρθηκε 140 ώρες μετά τον σεισμό, όταν ισοπεδώθηκε το σπίτι όπου διέμενε η οικογένειά της στο Χατάι. Η επαρχία επλήγη σοβαρά από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου.

Περίπου 10 ώρες αργότερα, απεγκλωβίστηκε και η μικρή Ντάντα από δεύτερο κτήριο στην ίδια περιοχή.

Σε άλλο σημείο του Χατάι, οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν και μία εγκυμονούσα και τον αδελφό της. 

«Βγάλτε με από εδώ γρήγορα, έχω κλειστοφοβία»

«Βγάλτε με από εδώ γρήγορα, έχω κλειστοφοβία»: φώναξε στους διασώστες ο 35χρονος Μουσταφά, ο οποίος ανασύρθηκε μετά από 149 ώρες.

Ομάδα Ρουμάνων διασωστών κατάφερε να ανασύρει τον 35χρονο από τα συντρίμμια κτιρίου - η περιοχή δεν έχει διεκρινιστεί. «Η υγεία του είναι καλή, μιλούσε» δήλωσε ένα μέλος της ξένης αποστολής. 

Πλην των στιγμών ανακούφισης, όμως, ο τραγικός απολογισμός συνεχίζει να ανεβαίνει, ενώ οι εκτιμήσεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 30.000, ενώ ο ΟΗΕ εκτίμησε (όταν γινόταν λόγος περί 28.000 θανάτων σε Τουρκία και Συρία) ότι μπορεί να διπλασιαστούν

Πάνω από 133 εντάλματα σύλληψης

Την ώρα, ωστόσο, η έξαρση βίας στις πληγείσες περιοχές προκαλεί ιδιαίτερη αναστάτωση στις τάξεις των ξένων ομάδων.

Χθες, οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί σταμάτησαν τις επιχειρήσεις, αναφέροντας πως οι κίνδυνοι είναι πολύ περισσότεροι από τις πιθανότητες νέων διασώσεων. Η ομάδα από την Αυστρία εκκίνησε και πάλι, μετά από διαβεβαιώσεις των τοπικών Αρχών.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει ήδη σε συλλήψεις, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με το «σκληρό χέρι του νόμου».

Πλην των πλιατσικολόγων, έχουν γίνει και 12 συλλήψεις εργολάβων που είχαν αναλάβει την κατασκευή των κτηρίων, που κατέρρευσαν.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει το BBC, έχουν εκδοθεί 133 εντάλματα συλλήψεων. Ενώ κρίνεται πως οι συλλήψεις θα συνεχιστούν, ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να εκτραπεί η ευθύνη για την καταστροφή, καθώς οι εμπειρογνώμονες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι πολλά νέα κτίρια στην Τουρκία δεν είναι ασφαλή.

Με πληροφορίες από Guardian/BBC/Anadolu/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM
Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του για τη Γροιλανδία, απειλώντας με δασμούς όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του και υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM