Σαουδική Αραβία: Ελεύθερος ο μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι- Ήταν φυλακή 10 χρόνια για «προσβολή του Ισλάμ»

Σαουδική Αραβία: Ελεύθερος ο blogger Ραΐφ Μπαντάουι- Ήταν φυλακή 10 χρόνια για «προσβολή του Ισλάμ» Facebook Twitter
0

Ο μπλόγκερ και ακτιβιστής Ραΐφ Μπαντάουι αποφυλακίστηκε μετά από 10 χρόνια κάθειρξης για «κυβερνοεγκλήματα» και προσβολή του Ισλάμ, επειδή ζήτησε να σταματήσει η επιρροή της θρησκείας στη δημόσια ζωή της Σαουδικής Αραβίας.

«Ο Ραΐφ μου τηλεφώνησε, είναι ελεύθερος», είπε συγκινημένη η σύζυγός του, Ενσάφ Χαϊντάρ. Την πληροφορία επιβεβαίωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, μιλώντας ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Ναι, απελευθερώθηκε σήμερα», είπε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Ραΐφ Μπαντάουι, που είχε τιμηθεί με το βραβείο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου, καταδικάστηκε στα τέλη του 2014 σε κάθειρξη 10 ετών και 1.000 μαστιγώματα -50 κάθε εβδομάδα επί 20 εβδομάδες- για «προσβολή του Ισλάμ».

Ο 38χρονος σήμερα ακτιβιστής έγινε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης για όλον τον κόσμο.

Η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους πήραν την καναδική υπηκοότητα και σήμερα ζουν στο Κεμπέκ. Η Ενσάφ Χαϊντάρ αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την αποφυλάκιση του συζύγου της ώστε να ενωθεί με την οικογένειά του στον Καναδά.

Σαουδική Αραβία: Ελεύθερος ο blogger Ραΐφ Μπαντάουι- Ήταν φυλακή 10 χρόνια για «προσβολή του Ισλάμ» Facebook Twitter
H Ensaf Haidar παρέλαβε το Βραβείο Ζαχάροφ, το 2015, για λογαριασμό του συζύγου της, Raif Badawi, πού ήταν στην φυλακή. EPA/PATRICK SEEGER

«Ο Ραΐφ Μπαντάουι, ο προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, επιτέλους είναι ελεύθερος», έγραψε στο Twitter η Διεθνής Αμνηστία του Καναδά, κάνοντας λόγο για μια «πολυαναμενόμενη είδηση». «Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για τη στήριξή σας εδώ και δέκα χρόνια», πρόσθεσε.

«Η Ενσάφ έμεινε άφωνη, ήταν πολύ ξαφνικό. Δούλεψε πολύ σκληρά για την απελευθέρωση του συζύγου της και την έχουν κατακλύσει τα συναισθήματα», ανέφερε η Κολέτ Λελιέβρ, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας στον Καναδά.

Η οργάνωση υπενθύμισε ότι ο μπλόγκερ απαγορεύεται να φύγει από τη Σαουδική Αραβία για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ, ΧΑΜΕΝΕΪ, ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Από αουτσάιντερ ανώτατος ηγέτης του Ιράν - Η άνοδος μετά από έναν «πόλεμο» διαδοχής

Μετά από έναν ακήρυκτο «πόλεμο» διαδοχής, ανέλαβε την κορυφή της εξουσίας, επιβάλλοντας την ενότητα του ιρανικού κατεστημένου, ενώ ο ίδιος παραμένει ακόμη άφαντος στο κοινό.
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗ

Διεθνή / Αλί Λαριτζανί: «Τον εξοντώσαμε» διαμηνύει ο Νετανιάχου - Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την τύχη του

Προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές ακόμη εκπλήξεις» που σχεδιάζονται, υπονοώντας ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις
THE LIFO TEAM
ΣΕΞ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΕΝΙΑ Ζ

Διεθνή / Πώς είναι για ένα νέο ζευγάρι να παλεύει με τη στυτική δυσλειτουργία;

Το 50% των ανδρών αντιμετωπίζει άγχος απόδοσης, αλλά το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πλέον όλο και περισσότερο στους νεότερους άνδρες. Ένα ζευγάρι στα τέλη της εικοσαετίας του αποκαλύπτει πώς αυτό επηρέασε τη ζωή τους
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Διεθνή / Τραμπ: Bασίστηκε σε μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για να κατηγορήσει το Ιράν για τη φονική επίθεση στο σχολείο

Σύμφωνα με τον Guardian, η αρχική εκτίμηση των ΗΠΑ, που υπεδείκνυε ότι ο πύραυλος ήταν ιρανικής προέλευσης, απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης
THE LIFO TEAM