Σαλμάν Ρούσντι: Αποσωληνώθηκε ο συγγραφέας, μιλά κανονικά κι αστειεύεται - Αθώος δήλωσε ο δράστης

Σαλμάν Ρούσντι: Αποσωληνώθηκε ο συγγραφέας, μιλά κανονικά κι αστειεύεται - Αθώος δήλωσε ο δράστης Facebook Twitter
0

Βελτιωμένη η κατάσταση υγείας του Σαλμάν Ρούσντι, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη.

Όπως ενημέρωσε ο ατζέντης του, του έβγαλαν τον αναπνευστήρα και πλέον μιλά κανονικά, ενώ συνάδελφος του θύματος προσέθεσε πως «αστειεύεται».

Τα τραύματα του αντιμετωπίζονται, αλλά όπως έγινε γνωστό χθες κινδυνεύει να χάσει την όρασή του στο ένα μάτι, αλλά και έχει τραυματιστεί σοβαρά στο χέρι και το ήπαρ

Χθες, ο συλληφθείς για την επίθεση Χαντί Ματάρ, εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου και δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επίθεσης. Οι δικαστές τού αρνήθηκαν την αποφυλάκιση με εγγύηση.

Ο εισαγγελέας επεσήμανε πως επρόκειτο για μία «απρόκλητη, προσχεδιασμένη επίθεση κατά του κ. Ρούσντι».

Το κίνητρο παραμένει αδιευκρίνιστο, ενώ ο ίδιος ο δράστης είχε γεννηθεί μία δεκαετία μετά την έκδοση του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι», το οποίο είχε αλλάξει, κυριολεκτικά, τη ζωή του συγγραφέα.

Μετά την έκδοσή του, ο Ιρανός Ανώτατος Ηγέτης εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα, ζητώντας από τους απανταχού μουσουλμάνους τη δολοφονία του και ο Ρούντι πέρασε χρόνια ολόκληρα υπό προστασία και ζώντας με ψεύτικο όνομα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, είχε αποφασίσει να βγει από τις σκιές. 

Ο δικηγόρος του δράστη σημείωσε πως εκείνος μιλά ανοιχτά μαζί του και θα επιχειρήσει, τις προσεχείς εβδομάδες, να μάθει εάν πάσχει από ψυχολογικά ή άλλα προβλήματα. 

Σημειώνεται πως ο Ματάρ γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι γονείς τους είχαν μεταναστεύσει στη χώρα από το Γιαρούν στο Λίβανο. Σημαίες της -υποστηριζόμενης από το Ιράν- σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ είναι ορατές σε όλο το χωριό, μαζί με πορτρέτα του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και του δολοφονηθέντος Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, μεταξύ άλλων. 

Δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν την περιοχή, μετά την επίθεση, αλλά τούς ζητήθηκε να φύγουν. 

Καταδίκασαν Μπάιντεν και Μπορέλ 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξήρε τον Ρούσντι για «την άρνησή του να φοβηθεί η σιωπήσει». Δήλωσε ότι ο συγγραφέας εκπροσωπεί τα βασικά ιδανικά της αλήθειας, του θάρρους και της ανθεκτικότητας. «Αυτά είναι τα δομικά στοιχεία κάθε ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας. Και σήμερα, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε αυτές τις βαθιά αμερικανικές αξίες σε αλληλεγγύη με τον Ρούντρι και όλους εκείνους που υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης» ανέφερε. 

Επεσήμανε, επίσης, πως είναι «σοκαρισμένος και λυπημένος με τα νέα της άγριας επίθεσης»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε, επίσης, «εντόνως» την επίθεση. «Η διεθνής απόρριψη τέτοιων εγκληματικών ενεργειών, οι οποίες παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, είναι ο μόνος δρόμος προς έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο» έγραψε στο Twitter. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM