Ρουμανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις

Ρουμανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις Facebook Twitter
0

Την παραίτησή του υπέβαλε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας Φλορίν Γιορντάκε, μετά τις λαϊκές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν με αφορμή το κυβερνητικό διάταγμα που τροποποιούσε τον ποινικό κώδικα, μειώνοντας τις ποινές αξιωματούχων που κατηγορούνται για διαφθορά.

Με την εφαρμογή του διατάγματος αυτού ουσιαστικά θα γλίτωναν τις ποινικές διώξεις δεκάδες αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση τελικά το ανακάλεσε την Κυριακή,ύστερα από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη χώρα από το 1989.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου. Αυτό που λέω είναι πως ό,τι έκανα ήταν νόμιμο» είπε ο Γιορντάκε στους δημοσιογράφους. «Αφότου ανέλαβα το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσω μια σειρά από ευαίσθητα ζητήματα (...) Όλες οι πρωτοβουλίες μου ήταν νόμιμες και συνταγματικές. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την κοινή γνώμη, για αυτό αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ποιος θα διαδεχθεί τον Γιορντάκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πάντως, ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις έχει το δικαίωμα να απορρίψει τον υποψήφιο που θα προτείνει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ένας άλλος υπουργός, άνευ χαρτοφυλακίου, ο Φλορίν Ζιάνου, παραιτήθηκε μετά την υιοθέτηση του διατάγματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή μέτρων που αποδυναμώνουν τους νόμους για την πάταξη της διαφθοράς.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM