Robodog: Ο ρομποτικός σκύλος 75.000 δολαρίων σε ασκήσεις του γαλλικού στρατού

Robodog: Το ρομπότ των 75.000 δολαρίων που δοκιμάζει ο γαλλικός στρατός Facebook Twitter
0

Ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί τον πιο προηγμένο ρομποτικό σκύλο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα σε στρατιωτικές ασκήσεις για να διαπιστώσει αν μπορεί να τον αξιοποιήσει στα πραγματικά πεδία των μαχών.

Ο Spot είναι ένα τετράποδο ρομπότ που κατασκεύασε η Boston Dynamics μετά από 28 χρόνια προσπαθειών και εξέλιξης της ρομποτικής της τεχνολογίας, όπως έχουν αναφέρει τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ρομπότ αυτού είναι το γεγονός ότι μπορεί να εξερευνά με άνεση άγνωστα τερέν, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία εκτιμά ότι πρόκειται για έναν ρομποτικό σκύλο που προορίζεται προς βιομηχανική χρήση, κατά κύριο λόγο.

Οι ικανότητες του Spot

To ρομπότ αυτό ζυγίζει περίπου 30 κιλά και η μπαταρία με την οποία λειτουργεί του προσφέρει αυτονομία 90 λεπτών, ενώ στοιχίζει 75.000 δολάρια. Έχει την ικανότητα να μεταφέρει φορτίο έως και 13 κιλών Κινείται με ταχύτητα περίπου 5 χλμ./δευτ. και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα κινούμενο σε ανηφόρα και κατηφόρα. Tα πόδια του διαθέτουν τεχνολογία απορρόφησης κραδασμών.

Μπορεί να κυκλοφορεί στην βροχή χωρίς κανένα πρόβλημα και μπορεί να συνδέεται ασύρματα αλλά και ενσύρματα στο Internet. Είναι εξοπλισμένο με κάμερες για να μπορεί να βρίσκει εύκολα το δρόμο του. Ο χειρισμός του γίνεται είτε με τηλεχειριστήριο είτε μέσω κινητού τηλεφώνου.

 

Προς το παρόν δεν συμμετέχει σε κάποια πολεμική επιχείρηση ούτε είναι ενταγμένο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του γαλλικού στρατού. Φαίνεται ωστόσο πως το Παρίσι έχει πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση καθώς το έχει υπό δοκιμή στην στρατιωτική σχολή Saint-Cyr με τους υπευθύνους να θεωρούν πως είναι πολύ σημαντική η εκπαίδευση των νέων στρατιωτών πλάι πλάι με το Robodog.

Οι ασκήσεις διάρκειας 2 ημερών στις οποίες συμμετείχαν 80 μαθητές της σχολής, όλοι με επιχειρησιακή εμπειρία, είχαν ως σκοπό να αξιολογήσουν τη «ρομποτοποίηση» του πεδίου μάχης.

Οι ασκήσεις περιλάμβαναν τη χρήση αρκετών διαφορετικών ρομπότ σε τρία βασικά σενάρια, μία επιθετική δράση με την κατάληψη ενός δρόμου, μία αμυντική δράση τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, καθώς και μία δράση αστικής μάχης. Τα συμπεράσματα ήταν ενδιαφέροντα, καθώς τα ρομπότ ναι μεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία και επιχειρησιακή επίγνωση, επηρέασαν αρνητικά όμως το χρόνο δράσης της μονάδας, ενώ πρόβλημα ήταν και η περιορισμένη αυτονομία τους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM