Ρεκόρ για το χρέος της Γερμανίας- Έφτασε στα 2,3 τρισ. ευρώ

Γερμανία: Σε ύψος-ρεκόρ 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ το χρέος Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Ρεκόρ σημείωσε το συνολικό χρέος της Γερμανίας, που ανέρχεται στα 2,3 τρισ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το χρέος ομοσπονδίας, κρατιδίων, δήμων και κοινοτήτων της Γερμανίας έφθασε στο τέλος του 2022 τα 2367,3 δισ. ευρώ, κατά 2% ή 46,1 δισ. ευρώ υψηλότερα απ' ό,τι ήταν τον Δεκέμβριο του 2021. Το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκε κατά 4,6%, στα 1620,4 δισ. ευρώ.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των απαιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), ως αποτέλεσμα της πανδημίας των τελευταίων ετών και της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης», αναφέρουν οι στατιστικολόγοι. Το ταμείο ιδρύθηκε το 2020 και επεκτάθηκε το 2022, προκειμένου να συμπεριλάβει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, ενώ σημαντική είναι η επιβάρυνση και από το νεοσυσταθέν ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Το 2022 πάντως τα κονδύλια του ταμείου δεν είχαν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Τα ομόσπονδα κρατίδια πάντως, εκτός από την Σαξονία - Άνχαλτ, κατάφεραν το 2022 να μειώσουν τα χρέη τους κατά 5% σε σχέση με το 2021. Αντίστροφα, οι υποχρεώσεις των δήμων αυξήθηκαν κατά 4,4%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Ανήλικη μεταξύ των συλληφθέντων διαδηλωτών καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ιράν: Ανήλικη μεταξύ των συλληφθέντων διαδηλωτών κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από τις Αρχές

Δύο άτομα που συνελήφθησαν, εκ των οποίων μία16χρονη, κατήγγειλαν σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΤΡΑΜΠ ΡΩΣΙΑ ΔΑΣΜΟΙ ΕΕ

Διεθνή / Τραμπ για Γροιλανδία: «Τώρα είναι η ώρα και θα γίνει» – Στόχος η απομάκρυνση της ρωσικής απειλής

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025 πως δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από την «ιδιοκτησία» της Γροιλανδίας
THE LIFO TEAM