Εμπρηστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλειμάν Σοϊλού, αναφερόμενος στο ζήτημα των 10 πρέσβεων χωρών που εξέφρασαν την συμπαράστάση τους στον προφυλακιστέο Τούρκο ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα.

 

«Ας έρθουν όλοι μαζί εναντίον μας. Σύντομα θα δείτε ο λόγος της Τουρκίας να μετρά σε όλον τον κόσμο. Δεν φοβόμαστε. Εμείς μόλις τώρα ξεκινήσαμε», είπε ο Σοϊλού, όπως είπε ο ανταποκριτής Μανώλης Κωστίδης στον  ΣΚΑΪ.

 

Νωρίτερα, είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τζουμχουριέτ που τιτλοφορείτο: «Η διπλωματία του ενός», λέγοντας οι αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ μελετούν προσεκτικά το πώς πρέπει να χειριστούν το θέμα. Προς το παρόν, η εντολή Ερντογάν να χαρακτηριστούν ανεπιθύμητοι οι 10 πρέσβεις δεν έχει εκτελεστεί. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μάλιστα ανέφερε, εχθές, πως δεν είναι σίγουρο το ότι όντως θα εκτελεστεί δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα το συζητήσουμε».

 

Υπενθυμίζεται ότι σε μια κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου, οι πρεσβευτές του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά, Τούρκου εκδότη και μαικήνα. Κλήθηκαν για εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αποκάλεσε τη δήλωση αυτή ανεύθυνη.

 

«Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Θα το διευθετήσετε αμέσως», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Εσκισεχίρ στη βορειοδυτική Τουρκία. Αυτοί οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν κατηγορώντας τους για «απρέπεια». «Θα πρέπει να φύγουν» από τη χώρα, «εάν δεν τη γνωρίζουν πλέον», συμπλήρωσε.