Πρεμιέρα στην όπερα της Βαρκελώνης με συμβολική συναυλία σε 2.292 φυτά

Πρεμιέρα στην όπερα της Βαρκελώνης με συμβολική συναυλία σε 2.292 φυτά Facebook Twitter
Gran Teatre del Liceu
0

Η πρώτη, στη μετά lockdown εποχή, συναυλία στην όπερα Liceu της Βαρκελώνης, δεν θα είναι συνηθισμένη. Οι θεατές δεν θα χρειάζονται μάσκες ούτε θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς δεν θα είναι άνθρωποι, αλλά φυτά.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Liceu, Víctor García de Gomar, το «Κονσέρτο για το Βιοκένιο» στοχεύει να μας βοηθήσει να αναλογιστούμε την κατάσταση της ανθρωπότητας και πώς, στη διάρκεια των lockdown, γίναμε «ένα κοινό στερημένο από την δυνατότητα να είμαστε κοινό».

Όταν τα δύο βιολιά, η βιόλα και το τσέλο του κουαρτέτου Uceli αρχίσουν να ερμηνεύουν για «το βασίλειο της χλωρίδας» στις 5 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, «οι άνθρωποι θα γίνουν οι θεατές τού δικού τους κοινωνικού χρονικού» ανέφερε ο García de Gomas.

«Σε μια συγκυρία όπου ένα σημαντικό μέρος της ανθρωπότητας αναγκάστηκε να αυτοπεριοριστεί σε κλειστά περιβάλλοντα, υποχρεωμένο να εγκαταλείψει την κυκλοφορία, η φύση έσπευσε να καταλάβει το χώρο που είχαμε παραχωρήσει» εξηγεί ο Eugenio Ampudia, ο καλλιτέχνης πίσω από το κόνσεπτ που στόχο έχει να υπογραμμίσει τι συνέβη στην Ισπανία, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου όταν ο άνθρωπος αναγκάστηκε να απόσχει από τους δημόσιους χώρους.

«Και το έκανε στο δικό της ρυθμό, σύμφωνα με τον υπομονετικό της βιολογικό κύκλο. Μπορούμε να διευθύνουμε τη ενσυναίσθησή μας για να συνδεθούμε με άλλα είδη; Ας αρχίσουμε χρησιμοποιώντας την τέχνη και τη μουσική και προσκαλώντας τη φύση σε ένα μεγάλο συναυλιακό χώρο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Κι όταν τα έγχορδα σιγήσουν και η αυλαία πέσει, τα φυτά θα δωριστούν σε 2.292 εργαζόμενους στον τομέα της ισπανικής υγείας, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την ακούραστη και πολύτιμη προσφορά τους τους τελευταίους μήνες.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ