ΠΟΥ: Συμβουλεύσαμε την Ουκρανία να καταστρέψει παθογόνα στα εργαστήρια- Για να αποτραπεί διαρροή

ΠΟΥ: Συμβουλεύσαμε την Ουκρανία να καταστρέψει παθογόνα στα εργαστήρια- Για να αποτραπεί διαρροή Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι συμβούλευσε την Ουκρανία να καταστρέψει υψηλού κινδύνου παθογόνα που υπάρχουν στα εργαστήρια δημόσιας υγείας της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί «όποια πιθανή διαρροή» που θα διέσπειρε ασθένεια στον πληθυσμό. 

Ειδικοί βιοασφάλειας λένε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο βομβαρδισμός πόλεων έχει αυξήσει τον κίνδυνο διαρροής παθογόνων που προκαλούν ασθένεια, αν καταστραφεί κάποια από αυτές τις εγκαταστάσεις. 

Η Ουκρανία, όπως πολλές άλλες χώρες, έχει εργαστήρια δημόσιας υγείας που κάνουν έρευνα για το πώς θα ελαχιστοποιηθεί η απειλή επικίνδυνων ασθενειών που επηρεάζουν τόσο τα ζώα όσο και τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της Covid-19. Τα εργαστήρια της χώρας έχουν λάβει υποστήριξη από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Σε ερώτηση του Reuters για τη σύμπραξη με την Ουκρανία πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο ΠΟΥ απάντησε ότι συνεργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια με τα εργαστήρια δημόσιας υγείας της χώρας, για την προώθηση πρακτικών ασφαλείας που βοηθούν να αποτραπεί η τυχαία ή εσκεμμένη απελευθέρωση παθογόνων. 

«Στο πλαίσιο αυτής της δουλειάς, ο ΠΟΥ συνέστησε ισχυρά στο υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και άλλους αρμόδιους φορείς να καταστρέψουν παθογόνα υψηλού κινδύνου, για να αποτραπούν οι όποιες πιθανές διαρροές», επεσήμανε ο Οργανισμός, σε email προς το Reuters. 

Ο Οργανισμός δεν διευκρίνισε πότε έκανε αυτή τη σύσταση, ούτε έδωσε λεπτομέρειες για τα είδη παθογόνων η τοξινών που βρίσκονται σε εργαστήρια της Ουκρανίας. Επίσης, δεν απάντησε ερωτήσεις για το αν εφαρμόστηκαν οι συστάσεις του. 

Οι δυνατότητες των εργαστηρίων της Ουκρανίας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μετά τη ρωσική εισβολή. Την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επανέλαβε τον ισχυρισμό της Μόσχας πως οι ΗΠΑ λειτουργούν ένα εργαστήριο βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Κατηγορία που έχει διαψεύσει επανειλημμένα τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Κίεβο. 

Η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι έγγραφα που εντόπισαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία δείχνουν μια «επείγουσα προσπάθεια να διαγραφούν αποδείξεις για στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα», με την καταστροφή δειγμάτων εργαστηρίου. 

«Η Ουκρανία διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ισχυρισμό», απάντησε εκπρόσωπος της προεδρίας της χώρας. Εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης επίσης διέψευσαν τα λεγόμενα της Ζαχάροβα, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τους ισχυρισμούς ως πρόσχημα για να χρησιμοποιήσει τα δικά της χημικά ή βιολογικά όπλα. 

Στην απάντησή του προς το Reuters, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έκανε καμία αναφορά σε βιολογικά όπλα. Επεσήμανε ότι ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να συνεργαστούν «για την ασφαλή απόρριψη των όποιων παθογόνων εντοπίσουν» όπως και να απευθυνθούν στον Οργανισμό για όποια τεχνική βοήθεια χρειάζονται. Επίσης, προσφέρθηκε να βοηθήσει όπου είναι δυνατόν με τεχνικές οδηγίες και συντονισμό. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ