Ο εβδομαδιαίος απολογισμός των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως κατέγραψε για πρώτη φορά αύξηση έπειτα από επτά εβδομάδες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.Η αύξηση αυτή καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς σημείωσε ότι αυτή η αύξηση είναι «απογοητευτική, αλλά δεν εκπλήσσει».

 

«Πρέπει να υπάρχει μια αυστηρή προειδοποίηση για όλους μας: ο κορωνοϊός θα ανακάμψει αν το επιτρέψουμε. Και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό», τόνισε από την πλευρά της η Μαρία βαν Κερκόβε, επιδημιολόγος και τεχνική επικεφαλής του Οργανισμού.Ο Γκεμπρεγεσούς έκανε έκκληση στις χώρες να μην χαλαρώσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 

«Είναι υπερβολικά νωρίς οι χώρες να βασιστούν αποκλειστικά στα προγράμματα εμβολιασμού και να εγκαταλείψουν τα άλλα μέτρα», τόνισε. «Αν οι χώρες βασιστούν μόνο στα εμβόλια, κάνουν λάθος. Τα βασικά μέτρα για τη δημόσια υγεία παραμένουν τα θεμέλια της αντιμετώπισης», συμπλήρωσε.

 


Σημείωσε ότι η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού έγιναν οι πρώτες χώρες που σήμερα, Δευτέρα, άρχισαν να εμβολιάζουν τους πολίτες τους με δόσεις που προμηθεύτηκαν από το COVAX, το διεθνές πρόγραμμα για την παροχή εμβολίων σε φτωχές χώρες.

 

Παράλληλα όμως επέκρινε τις πλούσιες χώρες για τη συσσώρευση δόσεων, τονίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να προστατευθούν οι ευάλωτοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

 

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι κάποιες χώρες συνεχίζουν να θέτουν ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό νεότερων υγιών ενηλίκων, που διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο, στον πληθυσμό τους, αντί για υγειονομικούς και γηραιότερους ανθρώπους αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του ΠΟΥ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σημείωσε ότι η μάχη ενάντια στον κορωνοϊό είναι σε πολύ καλύτερη φάση τώρα, σε σύγκριση με πριν από 10 εβδομάδες, προτού αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Όμως, προειδοποίησε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι ο ιός τίθεται υπό έλεγχο.

 

«Το ζήτημα είναι να έχουμε εμείς τον έλεγχο του ιού. Και αυτή την ώρα ο ιός έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον έλεγχο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr