ΠΟΥ: Η αποδιοργάνωση στην Υγεία από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να διπλασιάσει τους θανάτους από AIDS

ΠΟΥ: Η αποδιοργάνωση στην Υγεία από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να διπλασιάσει τους θανάτους από AIDS Facebook Twitter
ΠΟΥ: Η αποδιοργάνωση στην Υγεία από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να διπλασιάσει τους θανάτους από AIDS (EPA)
0

Μισό εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS στην υποσαχάρια Αφρική λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τη μοντελοποίηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΠΟΥ και της UNAids, η διαταραχή στις υπηρεσίες υγείας θα μπορούσε να οδηγήσει τον επόμενο χρόνο σε θανάτους που σχετίζονται με το AIDS, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2008, τότε που είχαν καταγραφεί περίπου 950.000 θάνατοι.

«Και οι άνθρωποι θα συνέχιζαν να πεθαίνουν από την αναταραχή αυτή (που έχει προκληθεί στην Υγεία λόγω του κορωνοϊού) σε μεγάλο αριθμό για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια, με μέσο ετήσιο «πλεόνασμα» στους θανάτους περίπου 40% για το διάστημα αυτό», ανέφεραν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

«Επιπλέον, η αναστολή της υπηρεσίας για τον HIV θα μπορούσε επίσης να έχει κάποιο αντίκτυπο στην επίπτωση του ίδιου του ιού τον επόμενο χρόνο».

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε πως «Η τρομερή προοπτική του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στην Αφρική να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS είναι σαν να επιστρέφουμε πίσω στην ιστορία.

Πρέπει να το δούμε αυτό ως κάλεσμα αφύπνισης για να εντοπίσουμε τρόπους για τη στήριξη όλων των ζωτικών υπηρεσιών υγείας.

Για τον ιό HIV, ορισμένες χώρες λαμβάνουν ήδη σημαντικά βήματα, για παράδειγμα διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν πακέτα θεραπείας και άλλα βασικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των κιτ αυτο-εξέτασης, από συγκεκριμένα, σημεία, αποφορτίζοντας την πίεση στις υπηρεσίες και στο εργατικό δυναμικό της υγείας.

Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οι παγκόσμιες προμήθειες τεστ και θεραπειών θα συνεχίσουν να «ρέουν» στις χώρες που τα χρειάζονται.

Στην υποσαχάρια Αφρική, περίπου 25,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με HIV και 16,4 εκατομμύρια (64%) έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία το 2018.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ