Πολωνία: Δακρυγόνα σε μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν από τη Λευκορωσία

Πολωνία: Δακρυγόνα σε μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν από τη Λευκορωσία Facebook Twitter
EPA
0

Οι πολωνικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και ρίψεις νερού προκειμένου να εμποδίσουν μετανάστες να περάσουν στη χώρα από τη Λευκορωσία.

Μερικοί από τους μετανάστες πέταξαν πέτρες στις πολωνικές δυνάμεις, όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.

Για εβδομάδες χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, παραμένουν συγκεντρωμένοι στα σύνορα της Λευκορωσίας σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Λευκορωσία έχει κατηγορηθεί ότι ωθεί μετανάστες στα σύνορα με την Πολωνία σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ, μια κατηγορία που η κυβέρνηση Λουκασένκο αρνείται.

Οι σχέσεις ΕΕ-Λευκορωσίας έχουν ενταθεί σοβαρά από τότε που ο μακροχρόνιος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο κήρυξε τη νίκη του στις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές πέρυσι και προσπάθησε να φιμώσει τις αντίθετες φωνές, με καταστολή μαζικών διαδηλώσεων και συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Λευκορωσία και, μαζί με τις ΗΠΑ, θα τις ενισχύσει μετά τη συνοριακή κρίση.

Μέσα στον Νοέμβριο υπήρξαν περισσότερες από 5.000 προσπάθειες μεταναστών να περάσουν τα σύνορα προς την Πολωνία, σε σύγκριση με μόλις 88 τον περασμένο χρόνο, αναφέρει η πολωνική συνοριοφυλακή.

Το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της απάντησαν σε μετανάστες που επιτέθηκαν σε φράχτη στα σύνορα στην Kuznica.

«Οι μετανάστες επιτέθηκαν στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας με πέτρες και προσπαθούν να καταστρέψουν τον φράχτη και να φτάσουν στην Πολωνία. Οι υπηρεσίες μας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να καταπνίξουν την επιθετικότητα των μεταναστών», έγραψε το υπουργείο στο Twitter.

Η Πολωνική αστυνομία είπε ότι οι λευκορωσικές δυνάμεις παρέμεναν στο σημείο ενώ συνέβαινε αυτό ενώ τις κατηγόρησε ότι προμήθευαν μετανάστες με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Σύμφωνα με το BBC οι μετανάστες δεν μπόρεσαν να παραβιάσουν τα σύνορα.

Η φαινομενική κλιμάκωση στα σύνορα ήρθε τη στιγμή που υπήρχαν σημάδια αποκλιμάκωσης.

Ο Λουκασένκο μίλησε με τη Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ στο τηλέφωνο τη Δευτέρα, η πρώτη του μετά την εφαρμογή της καταστολής των διαδηλωτών από τις εκλογές και ύστερα.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το λεγόμενο πρόβλημα να οδηγήσει σε έντονη αντιπαράθεση» φέρεται να είπε, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και σε συνθήκες παγετού από την πλευρά της Λευκορωσίας.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει τις αποστολές πετρελαίου στην Ευρώπη

Η χώρα έχει ενημερώσει τους Ευρωπαίους πελάτες της πως ορισμένα φορτία αργού πετρελαίου που επρόκειτο να φορτωθούν τον Σεπτέμβριο θα ακυρωθούν, ενώ οι φορτώσεις πετρελαίου από το λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν ανασταλεί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει πως η απόπειρα δολοφονίας του στην Πενσιλβάνια ήταν μέρος «δημοκρατικής πλεκτάνης»

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγινε στόχος του 20χρονου Τόμας Κρουκ κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του τον Ιούλιο του 2024 - Ποια τα νέα στοιχεία για τον δράστη
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΛΟΑΤΚΙ +

Διεθνή / Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας καταργεί τους περιορισμούς κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ που επέβαλε ο Όρμπαν

Οι περιορισμοί της ομοφοβικής ατζέντας του Όρμπαν είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Ένωση
THE LIFO TEAM