Πολιτική ένταση στην Τουρκία για την απαγόρευση 208 τραγουδιών από τα κρατικά ΜΜΕ

Πολιτική ένταση στην Τουρκία για την απαγόρευση 208 τραγουδιών από τα κρατικά ΜΜΕ Facebook Twitter
0

Η χθεσινή δημοσίευση μίας λίστας 208 τραγουδιών που απαγορεύτηκαν το 2016 από το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση και αρνητικά σχόλια στην Τουρκία.

Αντιπολίτευση και ΜΜΕ καταγγέλλουν ότι το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT παρέδωσε στο κοινοβούλιο έναν κατάλογο με 208 τραγούδια, η μετάδοση των οποίων είχε απαγορευτεί το 2016.

Τα 142 από αυτά ήταν γραμμένα στην τουρκική γλώσσα και τα 66 στην κουρδική. 

Μεταξύ των καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν από την απόφαση αυτή είναι οι τραγούδιστριες Ντεμέτ Ακαλίν, Σιλά και Μπενγκιού.


Ωστόσο το TRT αντέδρασε και σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε αργότερα διαβεβαίωσε ότι αυτές οι πληροφορίες «δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια» καθώς το TRT δεν λογοκρίνει καλλιτέχνες.

Η εξήγηση που έδωσε για τον αποκλεισμό αυτών των κομματιών, ήταν ότι «απλώς» τηρεί τον νόμο, που απαγορεύει τη μετάδοση περιεχομένου που ενθαρρύνει το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ ή προωθεί την «τρομοκρατική προπαγάνδα».


«Εκ των 32.848 προγραμμάτων του TRT που αξιολογήθηκαν από ειδικούς το 2016, μονάχα δύο τηλεοπτικά προγράμματα, 30 διαφημιστικά σποτ, 8 ραδιοφωνικά σποτ και 208 μουσικά κομμάτια δεν μεταδόθηκαν ή προβλήθηκαν κι αυτό για νομικούς λόγους» συμπλήρωσε ο ραδιοτηλεοπτικός όμιλος.


Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, υπεραμύνθηκε σήμερα των ενεργειών του TRT διαβεβαιώνοντας ότι κάνει το «καθήκον του».


«Το να παρουσιάζεται στο κοινό κάτι που το TRT κάνει όλα τα χρόνια σαν να πρόκειται για πρώτη φορά (...) σαν να πρόκειται για ενός είδους παράνομη λογοκρισία, αποτελεί μεγάλη ανηθικότητα» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια τηλεοπτική παρέμβαση.


Ο Ατίλα Σερτέλ, ένας βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δεν έκρυψε την οργή του χθες σχετικά με αυτήν την υπόθεση, αναφερόμενος σε αποφάσεις που είναι παρόμοιες με εκείνες οι οποίες ελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές κατά το παρελθόν, έπειτα από πραξικοπήματα.


«Το TRT είχε προετοιμάσει ένα ειδικό πρόγραμμα το 2013 για τα τραγούδια που "είχαν απαγορευτεί για να μεταδοθούν" κατά τη διάρκεια της περιόδου του πραξικοπήματος. Τι θα κάνει σχετικά με τους τραγουδιστές που απαγορεύτηκαν τώρα;» διερωτήθηκε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ