Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ αποκλείει επτά ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα συναλλαγών SWIFT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ αποκλείει επτά ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα συναλλαγών SWIFT Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

H Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείει επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων Swift, στο πλαίσιο των κυρώσεών της για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία


Οι τράπεζες, στις οποίες δίνεται προθεσμία 10 ημερών για να ολοκληρώσουν σταδιακά τη λειτουργία τους στο Swift, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική VTB καθώς και οι Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank (PSKBI.MM), Bank Rossiya, Sovcombank και VEB.

«Με ταχύτητα φωτός, η ΕΕ έχει υιοθετήσει τρία κύματα κυρώσεων κατά του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας, των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και της διεφθαρμένης ελίτ της. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία της Ένωσής μας. Η σημερινή απόφαση να αποσυνδεθούν βασικές ρωσικές τράπεζες από το δίκτυο SWIFT θα στείλει ένα ακόμη πολύ σαφές μήνυμα στον Πούτιν και το Κρεμλίνο» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.


Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και έχει στόχο να σταματήσει τις συγκεκριμένες ρωσικές τράπεζες από το να πραγματοποιούν τις χρηματοοικονομικές τους συναλλαγές παγκοσμίως με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.  

Αυτή η απαγόρευση θα ισχύει επίσης για κάθε νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα εγκατεστημένο στη Ρωσία του οποίου τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ανήκουν άμεσα ή έμμεσα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στις προαναφερθείσες τράπεζες.

Επιπλέον, η ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει την επένδυση, συμμετοχή ή συνεισφορά με άλλο τρόπο σε μελλοντικά έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ρωσικό Ταμείο 'Αμεσων Επενδύσεων.

Απαγορεύεται, επίσης, η πώληση, προμήθεια, μεταφορά ή εξαγορά τραπεζογραμματίων σε ευρώ στη Ρωσία ή σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ή για χρήση στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM