Πλησιάζει στην Τρίπολη ο Χάφταρ - Οι απειλές της Τουρκίας και η στάση της Ρωσίας

Πλησιάζει στην Τρίπολη ο Χάφταρ - Οι απειλές της Τουρκίας και η στάση της Ρωσίας Facebook Twitter
0

Ο Χαλίφα Χάφταρ απέρριψε τη ρωσοτουρκική πρόταση για εκεχειρία, η οποία διατυπώθηκε μετά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη και οι δυνάμεις του φαίνεται να πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην Τρίπολη.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ που εδρεύουν στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, έχουν εξαπολύσει από τον Απρίλιο εκστρατεία για την κατάληψη της Τρίπολης, η οποία ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, με τη βοήθεια ένοπλων πολιτοφυλακών.

Η ανακοίνωση του Χάφταρ χαιρέτισε «την απόπειρα του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναζητήσει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη. Παρ' όλα αυτά, η μάχη μας εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων που κατέλαβαν την Τρίπολη και έλαβαν την υποστήριξη κάποιων χωρών, θα συνεχιστεί έως το τέλος». Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική Βουλή ψήφισε υπέρ της αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων για την ενίσχυση της κυβέρνησης του Φαγέζ Σαράζ στην Τρίπολη.

Η Ρωσία αναγνωρίζει την κυβέρνηση Σαράζ αλλά στηρίζει τον Χάφταρ από κοινού με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η προσπάθεια κατάληψης της Τρίπολης έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή περίπου 1.000 ατόμων, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ο Χάφταρ φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στον στόχο του, έχοντας καταλάβει το λιμάνι της Σύρτης, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Τρίπολης από το 2016.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο σύμβουλος του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, Μάθιου Μπράιζα, είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Λιβύη είναι ασαφής και ότι η στάση της χώρας μπορεί να αλλάξει ριζικά με ένα μόνο τηλεφώνημα του προέδρου Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Μπράιζα, πολλοί στην Ουάσιγκτον θα προτιμούσαν να παραμείνουν οι ΗΠΑ ουδέτερες και να πιέσουν για εκεχειρία, ευνοώντας ελαφρά την κυβέρνηση της Τρίπολης. Από την άλλη πλευρά σημείωσε ότι ο Χαλίφα έζησε στις ΗΠΑ επί δύο δεκαετίες αφότου απέτυχε στην απόπειρα ανατροπής του τότε ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ως εκ τούτου «έχει πολλούς φίλους στην Ουάσιγκτον».

 

 

 

 

Η θέση της Τουρκίας: Θα στείλουμε ναυτικό, πεζικό και αεροπλάνα εάν «πέσει» η Τρίπολη

Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην απόρριψη του ρωσοτουρκικού καλέσματος για εκεχειρία στη Λιβύη από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Τούρκοι αξιωματούχοι διαρρέουν πληροφορίες ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η προέλαση του Χάφταρ και απειληθεί η κυβέρνηση Σαράτζ, τότε η Τουρκία δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει το ναυτικό, την αεροπορία και τις δυνάμεις ξηράς.

Η οργισμένη αντίδραση των Τούρκων αξιωματούχων έρχεται μία ημέρα μετά την απόρριψη από τον Χάφταρ του καλέσματος για εκεχειρία στη Λιβύη από τις 12 Ιανουαρίου. Ο Χάφταρ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, με τον οποίο συζήτησε, επί σχεδόν τρεις ώρες, τις εξελίξεις στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα. Την τελευταία στιγμή, χθες πάντα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, ακύρωσε την άφιξή του στην ιταλική πρωτεύουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία του Χάφταρ.

Με πληροφορίες από Reuters/AP/Καθημερινή

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Παλαιστινίους να μην ταξιδεύουν στους δρόμους που οδηγούν στα κέντρα παροχής βοήθειας στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τους «ζώνες μάχης

Διεθνή / Γάζα: Μη χρησιμοποιείτε δρόμους προς τα κέντρα βοήθειας, λέει το Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους

Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραηλινού στρατού κοντά σε κέντρα διανομής τροφίμων της GHF - Ο ΟΗΕ μιλά για εγκλήματα πολέμου, ενώ συνεχίζεται η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας.
LIFO NEWSROOM
«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM