Τουλάχιστον 155 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι μια εβδομάδα μετά τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία.

 

Η πρόεδρος της οργάνωσης για την αντιμετώπιση των καταστροφών στη χώρα είπε ότι «δεν περιμένει» οι διασώστες να βρουν επιζώντες.

 

«Αυτήν τη στιγμή ψάχνουμε για αγνοούμενους, ενώ καθαρίζουμε τα συντρίμμια ή αντλούμε νερά από τα κελάρια», δήλωσε η Sabine Lackner της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τεχνικής βοήθειας, μια εθελοντική οργάνωση που ανήκει στο γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

 

«Αλλά δυστυχώς σε αυτό το στάδιο είναι πολύ πιθανό τα θύματα να μπορέσουν μόνο να ανασυρθούν αλλά όχι να διασωθούν», δήλωσε στο RedaktionsNetzwerk Deutschland.

 

Μία εβδομάδα μετά τις πλημμύρες, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε τουλάχιστον 171, εκ των οποίων οι 123 έχουν επιβεβαιωθεί στην λοφώδη περιοχή Ahrweiler στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Άλλα 764 άτομα τραυματίστηκαν και 155 άτομα εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενα.

 

Στην αμπελουργική κοιλάδα Ahr και σε περιοχές στη γειτονική Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία εικάζεται ότι ο αριθμός των πληγέντων από τις πλημύρες ανέρχεται σε περίπου 40.000.

 

Η σφοδρή κακοκαιρία έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους στη δυτική Γερμανία χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

 

Η πλήρης έκταση των ζημιών στην υποδομή της περιοχής φάνηκε μόνο όταν υποχώρησαν τα νερά, τις τελευταίες ημέρες.

 

Στο Bad Neuenahr-Ahrweiler, περίπου 19.000 άνθρωποι δεν έχουν πλέον φυσικό αέριο, που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση σπιτιών και νερού, καθώς οι αγωγοί μεταφοράς καταστράφηκαν ολοσχερώς.


«Χιλιόμετρα αγωγών και σταθμών ελέγχου έχουν χαθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του περιφερειακού παρόχου ενέργειας EMV, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για την επαναδημιουργία της υποδομής.

 

Το Marburger Bund, συνδικαλιστικό σωματείο που εκπροσωπεί γιατρούς στη Γερμανία, εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και ανεφοδιασμού στις πληγείσες περιοχές, με 20 τοπικές ιατρικές μονάδες να έχουν κλείσει λόγω των πλημμυρών μόνο στη Ρηνανία-Παλατινάτο.

 

Οι σιδηροδρομικές γραμμές που ήταν δίπλα σε ποτάμια έχουν καταστραφεί, με την εθνική σιδηροδρομική εταιρεία, Deutsche Bahn, να κάνει λόγο για 600 χιλιόμετρα και 80 σταθμούς που είναι πλέον αδιάβατοι. Θα μπορούσαν να χρειαστούν ακόμα και χρόνια για την πλήρη ανοικοδόμηση του δικτύου.

 

Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Ασφαλίσεων εκτιμά ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές ύψους 4 έως 5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι πλημμύρες του 2002, τότε που ο ποταμός Έλβα υπερχείλισε στην ανατολική Γερμανία, προκάλεσε ζημιές αξίας 4,65 δισ. ευρώ.

 

Την Τετάρτη, η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και το υπουργικό συμβούλιο της, ενέκριναν έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 200 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες, με τις τοπικές κυβερνήσεις να αναμένεται να συμπληρώσουν στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα βοήθειας.

 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα μεγαλύτερο πακέτο για την ανοικοδόμηση βασικών υποδομών.

 

Με πληροφορίες του Guardian