Πέθανε ο Ζαν-Πιέρ Ελκαμπάς, σπουδαία φυσιογνωμία της γαλλικής δημοσιογραφίας

Πέθανε ο Ζαν-Πιέρ Ελκαμπάς, σπουδαία φυσιογνωμία της γαλλικής δημοσιογραφίας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πέθανε ο Ζαν-Πιέρ Ελκαμπάς, μια σπουδαία φυσιογνωμία της γαλλικής δημοσιογραφίας. 

Ο Ζαν-Πιέρ Ελκαμπάς, σπουδαία φυσιογνωμία της γαλλικής δημοσιογραφίας και φημισμένος για τις αναρίθμητες συνεντεύξεις του στη διάρκεια μιας ιδιαίτερα μακράς σταδιοδρομίας, απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών. Ακούραστος επαγγελματίας, ο οποίος ανέλυε και σχολίαζε για περισσότερο από 60 χρόνια την πολιτική ζωή, ο Ζαν-Πιέρ Ελκαμπάς είχε διατελέσει επίσης επικεφαλής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Είχε επίσης πάρει συνεντεύξεις από τους μεγάλους ηγέτες του χθες και του σήμερα: Αραφάτ, Γκορμπατσόφ, Μαντέλα, Κάστρο, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το κανάλι Canal+ και ο ραδιοσταθμός Europe 1 γνωστοποίησαν χθες, Τρίτη, το βράδυ το θάνατό του, λίγο μετά την ανακοίνωσή του από το περιοδικό Paris Match. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα «ένα ιερό τέρας της γαλλικής δημοσιογραφίας».

Ποιος ήταν ο Ζαν-Πιέρ Ελκαμπάς

Γεννημένος το 1937, ο Ζαν-Πιέρ Ελκαμπάς άρχισε την καριέρα του ως ανταποκριτής της RTF (Radio-télévision française, Γαλλική Ραδιο-τηλεόραση) στο Οράν, την πόλη της Αλγερίας στην οποία γεννήθηκε, πριν διοριστεί το 1961 στο Παρίσι.

Έπειτα από χρόνια στη μικρή οθόνη, άρχισε να εργάζεται στον Europe 1 στην αρχή των χρόνων του 1980 και έμελλε να επιστρέψει πολλάκις σ' αυτόν.

Μετά τη νίκη του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν στις προεδρικές εκλογές του 1981, αποπέμφθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Antenne 2, κατηγορούμενος για συμπάθειες προς τη δεξιά του πρώην αρχηγού του κράτους Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.

Στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών France 2 και France 3 και ευνόησε την άνοδο νέων παρουσιαστών. Όμως όταν αποκαλύφθηκαν συμβόλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων φράγκων με τους σταρ παρουσιαστές-παραγωγούς του France 2, υποχρεώθηκε το 1996 σε παραίτηση.

Οι αντιδράσεις στην είδηση του θανάτου του ήταν πολλές απ' όλους αυτούς από τους οποίους είχε πάρει κάποια στιγμή συνέντευξη. «Ο Ζαν-Πιέρ Ελκαμπάς έβαλε το αποτύπωμά του σε μια ολόκληρη γενιά. Ανήκω σ' αυτή», αντέδρασε ο δεξιός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ο σοσιαλιστής διάδοχος του Σαρκοζί, ο Φρανσουά Ολάντ, έπλεξε το εγκώμιο μιας «μαχητικότητας που κανένας συνομιλητής δεν μπορούσε να εξαντλήσει».

Είναι επίσης διάσημος για μια απάντηση -«Σκασμός Ελκαμπάς!»- που αποδίδεται στον πρώην επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ζορζ Μαρσέ, την οποία στην πραγματικότητα ουδέποτε είχε δώσει. Τη φράση αυτή, που έγινε στη συνέχεια «καλτ», την είχε στην πραγματικότητα φανταστεί ο χιουμορίστας Τιερί Λελιρόν, αστειευόμενος με μια θυελλώδη συνέντευξη, το 1980, ανάμεσα στον επικεφαλής του ΓΚΚ και το δημοσιογράφο.

Ο Ζαν-Πιέρ Ελκαμπάς ήταν παντρεμένος με τη συγγραφέα Νικόλ Αβρίλ και πατέρας μιας κόρης, της ηθοποιού Εμανουέλ Μπας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση του χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM
Χάρι και Μέγκαν ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Υπέγραψαν δήλωση που καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να υπάρξει ευρεία επιστημονική συναίνεση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια και να παραμείνει υπό έλεγχο
LIFO NEWSROOM
Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Διεθνή / Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του ΠΟΥ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται το σύνθετο φάσμα αναγκών του πληθυσμού της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας
LIFO NEWSROOM