Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον.

 

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ και Τόνυ, θεατρικός συγγραφέας, απεβίωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής σε νοσοκομείο του Μανχάταν, ύστερα από επιπλοκές που του προκάλεσε η πνευμονία, σύμφωνα με τον επί πολλά έτη φίλο του, Μπιλ Εβανς.

 

Ο Σάιμον υπήρξε ένας εκ των πλέον επιτυχημένων και προβεβλημένων θεατρικών συγγραφέων στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, κερδίζοντας το Βραβείο Πούλιτζερ Καλύτερου δραματικού θεατρικού έργου το 1991 για το «Lost in Yonkers», τέσσερα βραβεία Τόνυ και το βραβείο «Mark Twain».

 

Έγραψε περισσότερα από 40 έργα, αστεία, συγκινητικά και εξαιρετικά δημοφιλή. Ένας κριτικός είχε γράψει ότι ο Νιλ Σάιμον δεν είναι απλώς ένας επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, αλλά θεσμός.

 

Ένα νέο έργο του Σάιμον υπήρχε σχεδόν σε κάθε θεατρική σεζόν του Μπρόντγουεϊ από το 1960 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

 

Μεταξύ των θεατρικών έργων του που έγιναν και ταινίες, «οι Ηλίθιοι», το «Παράξενο ζευγάρι», η «Γλυκιά Τσάριτι», το «Κορίτσι του αποχαιρετισμού», «Γυμνοί στο πάρκο», «Οι αιχμάλωτοι της 2η λεγεώνας», «Παίζουν το τραγούδι μας», «Φήμες» «Σαν τον παλιό καλό καιρό» κ.λπ.

 

  

Ο Νιλ Σάιμον τιμήθηκε με το βραβείο του Kennedy Center το 1995 από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για την συμβολή του στις τέχνες και την λαϊκή κουλτούρα του 20ού αιώνα.

 

«Προκαλεί εμάς και τον εαυτό του ποτέ να μην παίρνουμε τους εαυτούς μας πολύ στα σοβαρά. Ευχαριστούμε για το σπίρτο και την σοφία», είχε πει ο Κλίντον στην απονομή του βραβείου.

 

Σε μία συνέντευξή του το 1997 στην Washington Post, ο Νιλ Σάιμον είχε πει για την επιτυχία του: «Ξέρω ότι έχω φτάσει στο αποκορύφωμα των ανταμοιβών. Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα που μπορεί κανείς να μου δώσει που να χρειάζομαι. Δεν υπάρχουν βραβεία που μπορούν να μου δώσουν, που δεν τα έχω κερδίσει ήδη. Δεν έχω κανένα λόγο να γράψω άλλο θεατρικό εκτός από το γεγονός ότι είμαι ζωντανός και μου αρέσει να το κάνω».