Για δεύτερη φορά στην ιστορία, πέντε κυκλώνες «εμφανίζονται» ταυτόχρονα στον Ατλαντικό Ωκεανό.

 

Οι κάτοικοι της Λουιζιάνας και του Μισισιπή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χτες, καθώς ο τυφώνας Σάλι κινήθηκε προς τον κόλπο του Μεξικού.

 

Είναι η δεύτερη καταιγίδα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα στην περιοχή. 

 

Εν τω μεταξύ, στο νησί των Βερμούδων, όπου τα σπίτια είναι χτισμένα για να αντέχουν μεγάλους τυφώνες, «δοκιμάστηκαν» από τον τυφώνα Πολετ τη Δευτέρα το πρωί.

 

Η ισχυρή καταιγίδα κατηγορίας 1 έφτασε λίγες ώρες αφότου στην περιοχή έκλεισαν σχολεία, κυβερνητικές υπηρεσίες, αεροδρόμια και λιμάνια. Αξιωματούχοι προειδοποίησαν για ισχυρές πλημμύρες, δεδομένου ότι το χτύπημα συνέπεσε με μια ασυνήθιστα υψηλή παλίρροια. Οι προγνώσεις του καιρού ανέφεραν ότι το νησί θα βιώσει απίστευτα ισχυρούς ανέμους για περίπου επτά ώρες. Μάλιστα, η παροχή ρεύματος διακόπηκε σε μεγάλο μέρος του νησιού.

 

Λιγότεροι από 10 τυφώνες έχουν καταγραφεί  στο νησί από τότε που το Εθνικό Κέντρο Τυφώνα των ΗΠΑ (NHC) άρχισε να εντοπίζει τέτοια φαινόμενα από τη δεκαετία του 1850. 

 

Το NHC είπε ότι ο κυκλώνας Πολέτ θα μετατραπεί σε μεγάλο τυφώνα, καθώς απομακρύνεται από τις Βερμούδες και βρίσκεται σε ανοιχτά νερά.

 

Πέντε κυκλώνες ταυτόχρονα στον Ατλαντικό Ωκεανό - Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία

 

Από τις άλλες καταιγίδες, η Ρενέ αναμενόταν να εξασθενίσει περαιτέρω αφού έπαψε να είναι τροπική καταιγίδα. Αλλά ο Τέντυ έγινε τροπική καταιγίδα και αναμενόταν να γίνει τυφώνας αργότερα μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

Ταυτόχρονα, ο Tropical Depression 21 σχηματίστηκε ανατολικά των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου, με την προοπτική να γίνει επίσης τροπική καταιγίδα.

 

Τέλος, οι προβλέψεις από το NHC στο Μαϊάμι ανέφεραν ότι ο Σάλι αναμένεται να φτάσει στην ακτή μέχρι τις αρχές της Τρίτης, φέρνοντας επικίνδυνες συνθήκες, στη δυτική Φλόριντα και στη νοτιοανατολική Λουιζιάνα.

 

«Παρακαλάμε η Σάλι να μην προκαλέσει ζημιές»

 

Σημειώνεται ότι η τροπική καταιγίδα Σάλι ενισχύθηκε σε κυκλώνα και απειλεί τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Συνοδευόμενη από ανέμους που φθάνουν τα 150 χλμ/ώρα, η Σάλι θα μπορούσε να αγγίξει έδαφος από σήμερα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων.

 

Καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόσταση 210 χλμ στα ανοικτά του Μισισίπι, η Σάλι ενδέχεται να προκαλέσει πιθανόν θανατηφόρες ανόδους της στάθμης των υδάτων από τη Λουιζιάνα έως την Αλαμπάμα. Η Νέα Ορλεάνη, που ισοπεδώθηκε πριν από 15 χρόνια από τον κυκλώνα Κατρίνα, βρίσκεται μεταξύ των περιοχών που κινδυνεύουν.

 

«Η κακοκαιρία δεν είναι κάτι που πρέπει κανείς να παίρνει ελαφρά», προειδοποίησε η Κέι Άιβι, η κυβερνήτρια της Αλαμπάμα, αφού κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία της, που συνορεύει με τη Φλόριντα.

 

«Παρακαλάμε η Σάλι να μην προκαλέσει ζημιές, όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι», επέμεινε, καλώντας τους κατοίκους της πολιτείας της να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

 

Με πληροφορίες από Guardian