Παρέμβαση ΟΗΕ κατά Ισραήλ για την επαναφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Παρέμβαση ΟΗΕ κατά Ισραήλ για την επαναφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Την παρέμβαση του ΟΗΕ προκάλεσε η απόφαση του Ισραήλ να διακόψει κάθε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με τον Γκουτέρες να «καλεί στην άμεση επαναφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα την «άμεση» επαναφορά της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία σήμερα το Ισραήλ ανέστειλε.

«Η απόφαση του Ισραήλ να διακόψει τη βοήθεια προς τη Γάζα είναι ανησυχητική. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι ξεκάθαρο: πρέπει να μας επιτρέψουν την πρόσβαση για να παραδώσουμε βοήθεια αναγκαία και ζωτικής σημασίας», τόνισε στο X ο Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής της υπηρεσίας συντονισμού ανθρωπιστικής βοήθειας στα Ηνωμένα Έθνη (OCHA).

Ο Γκουτέρες «καλεί στην άμεση επαναφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των ομήρων», δήλωσε ο εκπρόσωπός του σε ανακοίνωσή του.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας κατηγορώντας τη Χαμάς ότι αρνείται να δεχθεί την αμερικανική πρόταση για παράταση της πρώτης φάσης της συμφωνίας εκεχειρίας.

Η παλαιστινιακή οργάνωση αμέσως κατήγγειλε την κίνηση αυτή, χαρακτηρίζοντάς τη «μικροπρεπή εκβιασμό, έγκλημα πολέμου και κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας» εκεχειρίας, ενώ κάλεσε «τους μεσολαβητές και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσουν πίεση» στο Ισραήλ προκειμένου να σταματήσει να επιβάλει τιμωρητικά μέτρα στη Γάζα.

Μετά τη λήξη της πρώτης φάσης της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου, έπειτα από τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου με τη βοήθεια των ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς διαφωνούν για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Από τις 19 Ιανουαρίου, εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν καθημερινά τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν βοηθήσει στην ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκεται αντιμέτωπος με λιμό και ασθένειες, μετά από 15 μήνες ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες 42 ημέρες» και την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, τόνισε ο Φλέτσερ.

«Πρέπει να φέρουμε βοήθεια και να απελευθερώσουμε τους ομήρους. Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να ισχύει», επέμεινε.

Ο Γκουτέρες «προτρέπει όλα τα μέρη να καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να αποφευχθεί η επιστροφή στις εχθροπραξίες στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / «Δεν θυμάμαι τίποτα»: Θύμα του Έπσταϊν καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού μετά από χορήγηση ναρκωτικών

«Προσπάθησε ξανά να μου κατεβάσει το τζιν, και του είπα 'όχι, όχι, είμαι στην περίοδο μου', και μου απάντησε: 'Δεν χρειάζεται να μου λες ψέματα», θυμάται
THE LIFO TEAM
Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα του προκαλεί η τανία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Dramaa

Διεθνή / Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα της προκαλεί η ταινία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Drama

Η νέα ταινία του Kristoffer Borgli με τη Zendaya και τον Robert Pattinson προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ πριν από την πρεμιέρα της, λόγω μιας αποκάλυψης στην πλοκή που άνοιξε δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια του θέματος που επιλέγει να αγγίξει
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM