Νοσηλεύτρια που βρέθηκε στο πλευρό του Μπόρις Τζόνσον όσο εκείνος νοσηλευόταν με Covid-19  στο νοσοκομείο, υπέβαλε την παραίτησή της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «έλλειψη σεβασμού» της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους υγείας. 

 

Η Τζένι ΜακΓκί, που βρισκόταν για δύο μέρες δίπλα στον Βρετανό πρωθυπουργό ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ, επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά την πανδημία, αλλά και την αντιμετώπιση των υγειονομικών. 

 

«Δεν λαμβάνουμε τον σεβασμό ούτε την πληρωμή που αξίζουμε. Το βαρέθηκα αυτό. Γι'αυτό και υπέβαλα την παραίτησή μου» σημείωσε η ΜακΓκί, αναφερόμενη στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση αύξηση 1% για το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). 

 

Η ΜακΓκι έκανε τα σχόλια σε ντοκιμαντέρ του Channel 4 για τους 15 μήνες πανδημίας στη Βρετανία που θα μεταδοθεί στις 24 Μαΐου. 


Η ΜακΓκι, κορυφαία νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο St Thomas του Λονδίνου, περιέγραψε την ημέρα που πήγε στη δουλειά και βρήκε εκεί τον πρωθυπουργό: «Γύρω του βρίσκονταν πολλοί, πολλοί ασθενείς, εκ των οποίων κάποιοι ετοιμοθάνατοι. Θυμάμαι να τον βλέπω και να σκέφτομαι πως δεν φαινόταν καθόλου καλά. Είχε χάσει το χρώμα του, πραγματικά». 


Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ωστόσο, σημείωσε πως ένιωσε τρομερή απογοήτευση με τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση τους υγειονομικούς. 

Την ημέρα που πήρε εξιτήριο, ο Τζόνσον κατονόμασε την ΜακΓκι και έναν άλλο νοσηλευτή, τον Λουίς Πιτάρμα: «Ο λόγος που τελικά το σώμα μου άρχισε να παίρνει αρκετό οξυγόνο ήταν επειδή κάθε δευτερόλεπτο της νύχτας, εκείνοι παρακολουθούσαν». 

Τον περασμένο Ιούλιο και οι δύο τους κλήθηκαν σε εκδήλωση στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας. Με αφορμή την επέτειο των 72 χρόνων από τη σύσταση του NHS και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «clap for the NHS»,  στη ΜακΓκι ζητήθηκε να φωτογραφηθεί με τον πρωθυπουργό, αλλά αρνήθηκε. 


«Ήταν μια πραγματικά ωραία ευκαιρία για φωτογραφία. Ξέρετε, από αυτές με τον Μπόρις και τους φίλους του στο NHS, όμως ήθελα να μείνω έξω από αυτό. Πολλοί νοσηλευτές θεωρούν πως η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε την κατάσταση αποτελεσματικά - η αναποφασιστικότητά τους, τα μπερδεμένα μηνύματα. Ήταν πολύ ανησυχητικό» σημείωσε. 


«Ναι, θέσαμε εαυτούς στην πρώτη γραμμή, δουλέψαμε απίστευτα σκληρά και δημιουργήθηκε όλη αυτή η δημόσια συζήτηση περί του πόσο ήρωες είμαστε και τα σχετικά. Όμως, παράλλληλα, δεν είμαι πια σίγουρη πως μπορώ να το κάνω. Δεν ξέρω πόσα περισσότερα πρέπει να δώσω στο NHS» παραδέχεται. 

 

Με πληροφορίες από Guardian