Πάνω από 2.000 άνθρωποι αναγνωρίστηκαν λανθασμένα ως πιθανοί εγκληματίες στην Ουαλία

Πάνω από 2.000 άνθρωποι αναγνωρίστηκαν λανθασμένα ως πιθανοί εγκληματίες στην Ουαλία Facebook Twitter
EPA/PETER POWELL
1

Η αστυνομία της νότιας Ουαλίας υπερασπίστηκε τη χρήση της τεχνολογίας αυτόματης αναγνώρισης προσώπου, μετά την αποκάλυψη ότι πάνω από 2.000 άνθρωποι στο Κάρντιφ, αναγνωρίστηκαν λανθασμένα ως πιθανοί εγκληματίες, κατά τη διάρκεια του τελικού του πρωταθλήματος UEFA Champions League του 2017.

Η αστυνομία ξεκίνησε τις δοκιμές της τεχνολογίας τον Ιούνιο του προηγούμενου χρόνου, σε μία προσπάθεια να συλλάβει περισσότερους εγκληματίες.

Με το σύστημα της τεχνολογίας αυτόματης αναγνώρισης προσώπου, οι κάμερες σκανάρουν τα πρόσωπα σε ένα πλήθος και τα συγκρίνουν σε μία βάση δεδομένων από φωτογραφίες συλληφθέντων.

Τον Ιούνιο του 2017, καθώς περίπου 170.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την ουαλική πρωτεύουσα, για τον τελικό του Champions League ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και τη Γιουβέντους, εντοπίστηκαν 2.470 πιθανές αντιστοιχίες στο σύστημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία στην ιστοσελίδα της αστυνομίας, το 92% (2.297) από αυτές τις αντιστοιχίες βρέθηκαν να είναι λανθασμένες.

Η αστυνομία της νότιας Ουαλίας παραδέχτηκε ότι «κανένα σύστημα αυτόματης αναγνώρισης προσώπου δεν είναι 100% ακριβές», όμως δήλωσε ότι η τεχνολογία αυτή οδήγησε σε περισσότερες από 450 συλλήψεις από τότε που άρχισε να χρησιμοποιείται.

Ανέφερε επίσης ότι κανένας δεν συνελήφθη έπειτα από λανθασμένη αντιστοιχία.

Εκπρόσωπος της αρχής είπε: «Έγιναν πάνω από 2.000 θετικές αντιστοιχίες χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, με περισσότερες από 450 συλλήψεις».

«Οι επιτυχείς καταδίκες μέχρι στιγμής αφορούν έξι χρόνια φυλάκισης για ληστεία και τετραετούς ποινής φυλάκισης για διάρρηξη. Η τεχνολογία επίσης βοήθησε στον εντοπισμό ευπαθών ατόμων σε στιγμές ανάγκης», πρόσθεσε.

«Τα τεχνικά ζητήματα είναι κοινά σε όλα τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου, το οποίο σημαίνει ότι οι λανθασμένες αντιστοιχίες θα είναι ένα θέμα καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία. Από την αρχική του εφαρμογή τον Ιούνιο του 2017, η ακρίβεια του συστήματος βελτιώνεται συνεχώς» ανέφερε.

Η αστυνομία έριξε την ευθύνη για τον υψηλό αριθμό λανθασμένων αντιστοιχιών στον τελικό του ποδοσφαίρου στις «εικόνες χαμηλής ανάλυσης» που παρείχαν οι υπηρεσίες, όπως η UEFA και η Interpol, όπως και στο γεγονός ότι ήταν η πρώτη ευρείας κλίμακας εφαρμογή της τεχνολογίας.

Κατά τη χρήση της σε συναυλία του Liam Gallagher στο Κάρντιφ το Δεκέμβριο, και οι έξι αντιστοιχίες που βρέθηκαν ήταν έγκυρες.

Οι αρχές δήλωσαν ότι είχαν εξετάσει θέματα ιδιωτικότητας «από την αρχή» και είχε ενσωματώσει ελέγχους για να εξασφαλίσουν ότι η προσέγγισή τους ήταν δικαιολογημένη και αναλογική.

Παρόλα αυτά, η οργάνωση για τις πολιτικές ελευθερίες, Big Brother Watch, έχει ασκήσει έντονη κριτική για την χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η οργάνωση αναφέρει: «Η αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί απειλή για τις πολιτικές ελευθερίες, είναι ένα επικίνδυνα ανακριβές εργαλείο αστυνόμευσης».

Με πληροφορίες από The Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον «πέρασε» η ΕΕ: Προβλέπει αποκατάσταση 20% έως το τέλος της δεκαετίας

Περιβάλλον / Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον ψήφισε η ΕΕ για αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030

Φύτευση δέντρων, ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και προστασία των θαλασσών - Τι προβλέπει ο νόμος - Γιατί ξέσπασε πολιτική θύελλα στην Αυστρία
NEWSROOM
Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει προστασία από την απέλαση και άδειες εργασίας για συζύγους Αμερικανών πολιτών

Διεθνή / Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί τους μετανάστες συζύγους Αμερικανών πολιτών

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν, αλλά και επιπλέον 50.000 νέοι κάτω των 21 ετών των οποίων ο γονέας είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια