Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Λίγος ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Λίγος ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit Facebook Twitter
EPA
0

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «ανησυχεί πολύ» για το κατά πόσον είναι εφικτή μια συμφωνία ως τα τέλη του 2020  για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit.


«Ανησυχώ πολύ λόγω του λίγου χρόνου που διαθέτουμε», σημειώνει στην γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Ένας από τους επείγοντες στόχους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι να οριστούν με το Λονδίνο οι όροι της σχέσης του με την ΕΕ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία προβλέπεται για τις 31 Ιανουαρίου.

«Δεν αφορά μόνον τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, αλλά πολλά άλλα ζητήματα. Μου φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αναρωτηθούμε σοβαρά αν όλες οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν να επιτευχθούν σε τόσο λίγο χρόνο», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Πιστεύω ότι θα ήταν λογικό να κάνουμε έναν απολογισμό στα μέσα της χρονιάς και, αν είναι απαραίτητο, να συνεννοηθούμε για μια παράταση της μεταβατικής περιόδου», πρόσθεσε.

Στις αρχές της εβδομάδας ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συνεννόηση και η επικύρωση μιας σχέσης μετά το Brexit ως το τέλος του 2020 όπως ζητεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον «θα είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ακόμη κι αν δεν μπορέσουμε να τα φέρουμε εις πέρας όλα».

Οι δύο πλευρές θα έχουν μόνον 11 μήνες για να διαπραγματευτούν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου. Ο Τζόνσον, τα χέρια του οποίου λύθηκαν μετά τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία, αρνείται να ζητήσει μια παράταση για τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ πέραν του 2020.

Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα εξακολουθεί να είναι οι όροι της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών. Ο Τζόνσον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια «φιλόδοξη» εμπορική συμφωνία θα επιτευχθεί «χωρίς ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ, αλλά μάλλον έλεγχο από τους δικούς μας νόμους και στενές και φιλικές σχέσεις».

Στην συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέβλεψε από την πλευρά της ότι «αν θέλουν να επωφεληθούν από την ευημερία της ενιαίας αγοράς, να έχουν πρόσβαση σε αυτήν χωρίς όρια ούτε δασμούς, οφείλουμε όλοι να αποδεχθούμε τις κοινές αρχές και αξίες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM