Ουκρανία: Σπίτι για την 98χρονη πρόσφυγα αγοράζει τράπεζα 

Ουκρανία: Σπίτι για την 98χρονη πρόσφυγα αγοράζει τράπεζα  Facebook Twitter
0

Συγκινεί η ιστορία της 98χρονης Ουκρανής πρόσφυγα που έφυγε από το σπίτι της με τα πόδια, ενώ ουκρανική τράπεζα ανακοίνωσε πως θα της αγοράσει σπίτι. 

Την περασμένη εβδομάδα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στο χωριό Οτσερετίνε στην περιοχή του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Η 98χρονη Λίντια Στεπάνιβνα Λομικόφσκα και η οικογένειά της αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν και να κατευθυνθούν σε ασφαλή περιοχή. Όμως, μέσα στο χάος που επικρατούσε καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν το χωριό, η 98χρονη χωρίστηκε από τους συγγενείς της και συνέχισε να περπατά μόνη της προς τα δυτικά φορώντας τις παντόφλες της. «Πήρα ένα μπαστούνι και ένα κομμάτι ξύλο (για στήριξη) και συνέχισα να περπατάω», δήλωσε μέσω βιντεοκλήσης στο BBC η 98χρονη. 

Ουκρανία: Σπίτι για την 98χρονη πρόσφυγα αγοράζει τράπεζα  Facebook Twitter
Η εκατόχρονη πρόσφυγας περπάτησε 10 χιλιόμετρα στην Ουκρανία, φορώντας τις παντόφλες της

Η Λίντια Στεπάνιβνα Λομικόφσκα περπάτησε με τις παντόφλες της 10 χιλιόμετρα, χωρίς φαγητό και νερό μέχρι που την εντόπισαν Ουκρανοί στρατιώτες στο δρόμο και την παρέδωσαν στους «Λευκούς Αγγέλους», μια ομάδα της αστυνομίας που απομακρύνει αμάχους από την πρώτη γραμμή του πολέμου. Η αστυνομία οδήγησε σε καταφύγιο την ηλικιωμένη και ειδοποίησε τους συγγενείς της.

Σε βίντεο που ανάρτησε η αστυνομία του Ντονέτσκ η 98χρονη δήλωσε: «Ξύπνησα και άκουγα τριγύρω μου πυρά. Ήταν τόσο τρομακτικό. Δεν έμεινε τίποτα. Καταστράφηκαν όλα». Σύμφωνα με το BBC το χωριό Οτσερετίνε έχει μετατραπεί σε κόλαση μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Τα στρατεύματα του Πούτιν σφυροκοπούν την περιοχή με πυροβολικό, βόμβες και drones. Ολόκληρα συγκροτήματα διαμερισμάτων και κατοικίες έχουν μεταμορφωθεί σε ερείπια και σκόνη.

«Καθώς ξεκίνησα να περπατώ, κάθισα στο έδαφος να ξεκουραστώ δύο φορές. Μια φορά έχασα την ισορροπία μου και έπεσα στα αγριόχορτα. Αποκοιμήθηκα και μετά συνέχισα να περπατάω», δήλωσε η Λίντια και πρόσθεσε πως ένας από τους αστυνομικούς την ρώτησε την ηλικία της. «Του είπα 48 ή 49, δεν με πίστεψε!», ανέφερε γελώντας η 98χρονη.

Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ουκρανία ανακοίνωσε πως θα αγοράσει σπίτι στην 98χρονη

Η αστυνομία οδήγησε την Λίντια Λομικόφσκα σε καταφύγιο για να ξεκουραστεί και στη συνέχεια την παρέλαβε η εγγονή της, Σβετλάνα. «Είμαι τόσο χαρούμενη που η γιαγιά μου είναι εδώ! Την ψάχναμε για μεγάλο διάστημα», δήλωσε η Σβετλάνα που μίλησε στο BBC με βιντεοκλήση μαζί με την 98χρονη.

Η Λίντια Στεπάνιβνα Λομικόφσκα, που έζησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας: «Επέζησα από εκείνο τον πόλεμο (τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο). Έπρεπε να ζήσω και αυτόν τον πόλεμο και στο τέλος δεν μου έμεινε τίποτα. Εκείνος ο πόλεμος δεν ήταν σαν αυτόν. Τον είδα εκείνο τον πόλεμο. Ούτε ένα σπίτι δεν είχε καεί. Όμως, τώρα όλα καίγονται», δήλωσε στους αστυνομικούς η 98χρονη. Την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ουκρανία, της Monobank, δήλωσε πως η τράπεζα θα αγοράσει ένα σπίτι για την 98χρονη Ουκρανή. «Η Monobank θα αγοράσει ένα σπίτι για την Λίντια Στεπάνιβνα Λομικόφσκα και αυτή θα μπορεί να ζήσει με ασφάλεια μέχρι τη στιγμή που αυτή η φρικαλεότητα θα εξαφανιστεί από τη χώρα μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Ολέχ Χοροκχόβσκι.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM