ΑΘΗΝΑ

Ουγγαρία: Ξεκίνησε η κατασκευή και δεύτερου φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία

Ουγγαρία: Ξεκίνησε η κατασκευή και δεύτερου φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία Facebook Twitter
(φώτο αρχείου) Dimitri Messinis / SOOC
0

Την κατασκευή και δεύτερου φράκτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της με τη Σερβία ξεκίνησε η Ουγγαρία, μια ενέργεια που πιθανότατα θα επιτείνει τις επικρίσεις από ορισμένους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει εκφράσει επανειλημμένως την άποψη πως η μετανάστευση είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την Ε.Ε. Ωστόσο, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκφράζουν συχνά τη δυσαρέσκειά τους για ορισμένες από τις πρακτικές της Βουδαπέστης.

Μάλιστα, σήμερα, Δευτέρα, μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να συζητήσει την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία.

Ο Όρμπαν είναι επίσης ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή τους στον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος σχεδιάζει επίσης να οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Η Ουγγαρία έχει υψώσει από το 2015 έναν φράχτη από συρματόπλεγμα στα βόρεια σύνορά της αποκλείοντας την πρόσβαση για τη Γερμανία, χώρα που αποτελούσε και αποτελεί το βασικό προορισμό των προσφύγων και των μεταναστών.

Μολονότι η πίεση στα σύνορά της πλέον δεν συγκρίνεται με εκείνη της προσφυγικής κρίσης του 2015, οι συνοριοφύλακες εμποδίζουν ακόμη εκατοντάδες ανθρώπους να περάσουν στη χώρα και οδηγούν πίσω στη Σερβία δεκάδες μετανάστες που καταφέρνουν να μπουν στο ουγγρικό έδαφος.

Κοντά στον μεθοριακό σταθμό της Κελέμπια έχουν ήδη τοποθετηθεί οι πάσσαλοι που θα στηρίξουν τον δεύτερο φράχτη.

Ο Γιάνος Λάζαρ, ο προσωπάρχης του Όρμπαν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει 38 δισεκατομμύρια φιορίνια (130 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή του φράχτη και για τη δημιουργία καταυλισμών για τους μετανάστες.

Προς το παρόν ο δεύτερος φράκτης θα εκτείνεται μόνο κατά μήκος των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, ενώ οι εργασίες για την κατασκευή του αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Άνοιξη.

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM