ΟΗΕ: «Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας» η 27η Δεκεμβρίου

ΟΗΕ: «Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας» η 27η Δεκεμβρίου Facebook Twitter
ΟΗΕ: «Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας» η 27η Δεκεμβρίου (APE/Αρχείο)
0

Σε μία προσπάθεια να αντληθούν διδάγματα για το μέλλον και σχεδόν έναν χρόνο από την έναρξη της μάχης κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε σήμερα την 27η Δεκεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας».

Ο Covid-19 πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του περασμένου έτους και εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα έχει μολύνει περισσότερους από 66 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοτώσει περίπου 1,5 εκατομμύριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την χαρακτήρισε πανδημία τον Μάρτιο, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι είπαν ότι ήρθε καθυστερημένα.

Η Γενική Συνέλευση των 193 κρατών μελών ενέκρινε ομόφωνα σήμερα ένα ψήφισμα, το οποίο αναγνωρίζει την ανάγκη «να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας προκειμένου να υπάρξει η συντομότερη και καταλληλότερη απάντηση σε οποιαδήποτε επιδημία που μπορεί να προκύψει».

«Δεδομένου ότι η Γενική Συνέλευση είχε προηγουμένως κηρύξει παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο σκάκι, τη γιόγκα και τις τουαλέτες, φαίνεται δίκαιο ότι οι επιδημίες πρέπει να έχουν και την ημέρα τους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν διευθυντής του κέντρου σκέψης Crisis Group των ΗΕ.

Χαρακτήρισε τη συμβολική κίνηση ως μια απόπειρα της Γενικής Συνέλευσης να φανεί σχετική, καθώς «πολλές μικρότερες και φτωχότερες πολιτείες ανησυχούν ότι δεν θα έχουν κανένα ρόλο σε πραγματικές αποφάσεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ή την ανάκαμψη από την πανδημία».

Το ψήφισμα του ΟΗΕ τονίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμέρειας.

«Η πανδημία μας βρήκε απροετοίμαστους, αλλά έχει επίσης χρησιμεύσει ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για τη βελτίωση της ετοιμότητάς μας», δήλωσε ο πρεσβευτής του Βιετνάμ στον ΟΗΕ Ντανγκ Νιντ Κουί, καθώς εισήγαγε το ψήφισμα. «Πιστεύουμε ότι το να θεσπίζουμε μια Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας θα είναι ένας εξέχων τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Με πληροφορίες του Reuters/APE/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Διεθνή / Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Από την 23η Σεπτεμβρίου -όταν άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος- ως την 1η Μαΐου, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 26 υποψήφιοι στις εκλογές της 2ης Ιουνίου στο Μεξικό
NEWSROOM