ΟΗΕ: 56 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται παγιδευμένοι μεταξύ βίας και λιμού

ΟΗΕ: 56 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται παγιδευμένοι μεταξύ βίας και λιμού Facebook Twitter
EPA/ZOLTAN BALOGH
0

Περισσότεροι από 56 εκατομμύρια άνθρωποι σε 17 χώρες υφίστανται τις συνέπειες παρατεταμένων συγκρούσεων και δυσκολεύονται να βρουν τρόφιμα, παγιδευμένοι σε έναν «φαύλο» κύκλο βίας και λιμού, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους δύο υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συγκρούσεις είναι η κύρια αιτία του λιμού γιατί αναγκάζει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα χωράφια τους και διαταράσσει τη λειτουργία των αγορών προκαλώντας αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ ανέφεραν πως σε 17 χώρες η βία επηρεάζει σημαντικά την πρόσβαση σε τρόφιμα.

Οι χώρες αυτές είναι η Συρία, η Υεμένη, ο Λίβανος, το Ιράκ, το Μπουρούντι, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Γουινέα-Μπισάου, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Λιβερία, το Μαλί, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, η Αϊτή, η Κολομβία και το Αφγανιστάν.

Ακολουθούν κάποια στοιχεία για τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο και για την επίδραση που έχουν οι συγκρούσεις στη διατροφική ασφάλεια:

- Μια κρίση λιμού επηρεάζει 14 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη∙ περισσότερο από το 50% του πληθυσμού.

- Σχεδόν πέντε εκατομμύρια Νοτιοσουδανοί και 8,7 εκατομμύρια Σύροι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, είδη διατροφής και άλλη βοήθεια.

- Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στην Κολομβία, εκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι βέβαιοι από πού θα λάβουν το επόμενο γεύμα.

- Σχεδόν το 90% των σύρων προσφύγων στον Λίβανο χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, είδη διατροφής και άλλη βοήθεια.

- Περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού στο Μπουρούντι και στην Αϊτή, και το 50% του πληθυσμού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αντιμετωπίζουν διατροφική κρίση.

- Περίπου το 50% όλων των φτωχών ανθρώπων ζουν σε περιοχές που επηρεάζονται από τις συγκρούσεις και τη βία.

- Οι χώρες που ανακάμπτουν από συγκρούσεις όπου οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετά τρόφιμα για να τραφούν είναι 40% πιο πιθανό να διολισθήσουν και πάλι σε σύγκρουση μέσα σε μια δεκαετία αν δεν αντιμετωπιστεί ο λιμός.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Διεθνή / Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου που είχε εκτοξευθεί από το Ιράν - Βίντεο από το περιστατικό
THE LIFO TEAM
Η Βουλή της Σενεγάλης ψήφισε αυστηρότερο νόμο κατά των ομόφυλων σχέσεων

Διεθνή / Η Βουλή της Σενεγάλης αυστηροποιεί τις διώξεις ομοφυλοφίλων: «Δεν είναι της κουλτούρας μας»

Η Βουλή της Σενεγάλης ενέκρινε νομοσχέδιο που αυξάνει στα 10 χρόνια τη μέγιστη ποινή για ομόφυλες σχέσεις και προβλέπει κυρώσεις και για την προώθηση ή χρηματοδότησή τους.
THE LIFO TEAM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της , λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Διεθνή / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της, λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσημου μηνύματός του στον λαό του Ιράν, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανέφερε πουθενά τη μητέρα του
THE LIFO TEAM
Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Διεθνή / Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ ζουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, προσπαθώντας να κρατήσουν την κανονικότητα παρά τις συνεχείς επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων
THE LIFO TEAM