ΟΗΕ: 56 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται παγιδευμένοι μεταξύ βίας και λιμού

ΟΗΕ: 56 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται παγιδευμένοι μεταξύ βίας και λιμού Facebook Twitter
EPA/ZOLTAN BALOGH
0

Περισσότεροι από 56 εκατομμύρια άνθρωποι σε 17 χώρες υφίστανται τις συνέπειες παρατεταμένων συγκρούσεων και δυσκολεύονται να βρουν τρόφιμα, παγιδευμένοι σε έναν «φαύλο» κύκλο βίας και λιμού, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους δύο υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συγκρούσεις είναι η κύρια αιτία του λιμού γιατί αναγκάζει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα χωράφια τους και διαταράσσει τη λειτουργία των αγορών προκαλώντας αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ ανέφεραν πως σε 17 χώρες η βία επηρεάζει σημαντικά την πρόσβαση σε τρόφιμα.

Οι χώρες αυτές είναι η Συρία, η Υεμένη, ο Λίβανος, το Ιράκ, το Μπουρούντι, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Γουινέα-Μπισάου, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Λιβερία, το Μαλί, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, η Αϊτή, η Κολομβία και το Αφγανιστάν.

Ακολουθούν κάποια στοιχεία για τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο και για την επίδραση που έχουν οι συγκρούσεις στη διατροφική ασφάλεια:

- Μια κρίση λιμού επηρεάζει 14 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη∙ περισσότερο από το 50% του πληθυσμού.

- Σχεδόν πέντε εκατομμύρια Νοτιοσουδανοί και 8,7 εκατομμύρια Σύροι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, είδη διατροφής και άλλη βοήθεια.

- Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στην Κολομβία, εκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι βέβαιοι από πού θα λάβουν το επόμενο γεύμα.

- Σχεδόν το 90% των σύρων προσφύγων στον Λίβανο χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, είδη διατροφής και άλλη βοήθεια.

- Περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού στο Μπουρούντι και στην Αϊτή, και το 50% του πληθυσμού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αντιμετωπίζουν διατροφική κρίση.

- Περίπου το 50% όλων των φτωχών ανθρώπων ζουν σε περιοχές που επηρεάζονται από τις συγκρούσεις και τη βία.

- Οι χώρες που ανακάμπτουν από συγκρούσεις όπου οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετά τρόφιμα για να τραφούν είναι 40% πιο πιθανό να διολισθήσουν και πάλι σε σύγκρουση μέσα σε μια δεκαετία αν δεν αντιμετωπιστεί ο λιμός.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM