Η αμέλεια του Facebook διευκόλυνε τη γενοκτονία των Μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, καθώς οι αλγόριθμοι της πλατφόρμας ενίσχυσαν τη ρητορική μίσους, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που κατατέθηκαν σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Bασίλειο.

 

Παράλληλα, η πλατφόρμα απέτυχε να αφαιρέσει εμπρηστικές αναρτήσεις για το θέμα.

 

Κατά της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατατέθηκε αγωγή ζητώντας αποζημίωση άνω των 150 δισεκατομμυρίων λιρών στο πλαίσιο της συντονισμένης κίνησης σε ΗΠΑ και Βρετανίας.

 

Μια ομαδική καταγγελία που υποβλήθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο λέει ότι το Facebook ήταν «πρόθυμο να ανταλλάξει τις ζωές των Ροχίνγκια για καλύτερη διείσδυση στην αγορά σε μια μικρή χώρα στη νοτιοανατολική Ασία».

 

«Στο τέλος, το Facebook είχε τόσα πολλά να κερδίσει από τη συνεχιζόμενη παρουσία του στη Μιανμάρ και οι συνέπειες για τους Ροχίνγκια δεν θα μπορούσαν να ήταν πιο επιζήμιες. Ωστόσο, αν και είχε τα εργαλεία για να το σταματήσει, το Facebook απλώς συνέχισε».

 

Έγγραφο που υποβλήθηκε από δικηγόρους στο γραφείο του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα αναφέρει ότι οι πελάτες και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν υποβληθεί σε πράξεις «σοβαρής βίας, δολοφονίας και/ή άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ως μέρος μιας εκστρατείας γενοκτονίας που διεξάγεται από το κυβερνών καθεστώς και εξτρεμιστές πολίτες στη Μιανμάρ.

 

Προσθέτει δε, ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία ξεκίνησε στη Μιανμάρ το 2011 και έγινε γρήγορα πανταχού παρούσα, βοήθησε τη διαδικασία της εξόντωσης της μειονότητας. Οι δικηγόροι στη Βρετανία αναμένουν να υποβάλουν αγωγή στο ανώτατο δικαστήριο, εκπροσωπώντας τους Ροχίνγκια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους πρόσφυγες σε καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές, την επόμενη χρονιά.

 

«Όπως έχει ευρέως αναγνωριστεί και αναφερθεί, αυτή η εκστρατεία υποκινήθηκε από εκτενές υλικό που δημοσιεύτηκε και ενισχύθηκε από την πλατφόρμα του Facebook», αναφέρει η επιστολή από τη δικηγορική εταιρεία McCue Jury & Partners.

 

Το Facebook παραδέχτηκε το 2018 ότι δεν είχε κάνει αρκετά για να αποτρέψει την υποκίνηση βίας και ρητορικής μίσους εναντίον των Ροχίνγκια, της μουσουλμανικής μειονότητας στη Μιανμάρ.

 

Μια ανεξάρτητη έκθεση που παρήγγειλε η εταιρεία, διαπίστωσε ότι «το Facebook έχει γίνει ένα μέσο για όσους επιδιώκουν να διαδώσουν μίσος και να προκαλέσουν βλάβη».

 

Η επιστολή McCue αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Παρά την αναγνώριση του Facebook για την ενοχή του και τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στον κόσμο, δεν έχει προσφερθεί ούτε μια δεκάρα αποζημίωσης, ούτε άλλη μορφή αποζημίωσης ή υποστήριξης σε κανέναν επιζώντα».

 

Στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι κατηγορίες κατά του Facebook αφορούν μεταξύ άλλων το ότι οι αλγόριθμοι του Facebook ενίσχυσαν τη ρητορική μίσους κατά του λαού Ροχίνγκια, ότι η πλατφόρμα απέτυχε να επενδύσει σε τοπικούς συντονιστές και ελεγκτές δεδομένων, ότι απέτυχε να αφαιρέσει συγκεκριμένες θέσεις που υποκινούσαν τη βία κατά των Ροχίνγκια και δεν έκλεισε συγκεκριμένους λογαριασμούς, ούτε διέγραψε ομάδες και σελίδες που ενθάρρυναν την εθνοτική βία.

 

Η αγωγή στις ΗΠΑ επικαλείται αναρτήσεις στο Facebook που εμφανίστηκαν σε ρεπορτάζ του Reuters, με μια το 2013 να αναφέρει πως «Πρέπει να τους πολεμήσουμε όπως έκανε ο Χίτλερ με τους Εβραίους, "φτου" τους Καλάρ (υποτιμητικός όρος για τους Ροχίνγκια)».

 

Μια άλλη ανάρτηση το 2018, που δείχνει μια φωτογραφία μιας βάρκας με πρόσφυγες Ροχίνγκια, αναφέρει «Ρίξτε καύσιμα και βάλτε φωτιά για να συναντήσουν τον Αλλάχ πιο γρήγορα».

 

Ο αριθμός των Ροχίνγκια που σκοτώθηκε το 2017, κατά τη διάρκεια των «επιχειρήσεων εκκαθάρισης» του στρατού της Μιανμάρ, είναι πιθανό να είναι πάνω από 10.000, σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

 

Περίπου 1 εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν στον προσφυγικό καταυλισμό Cox's Bazar, στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές, όπου οι McCue και Mishcon de Reya, που επίσης εργάζονται για την υπόθεση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένουν να στρατολογήσουν περισσότερους ενάγοντες.

 

Η υπόθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περίπου 20 ενάγοντες μέχρι στιγμής, ενώ στις ΗΠΑ η ομαδική αγωγή ελπίζει να ενεργήσει για λογαριασμό περίπου 10.000 Ροχίνγκια στη χώρα.

 

Η πληροφοριοδότης του Facebook Φράνσις Χάουγκεν ισχυρίστηκε ότι η πλατφόρμα υποδαυλίζει την εθνοτική βία σε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας και δεν κάνει αρκετά για να τη σταματήσει.

 

Πρόσθεσε ότι, το 87% των δαπανών για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο Facebook δαπανάται σε αγγλικό περιεχόμενο, ενώ μόνο το 9% των χρηστών είναι αγγλόφωνοι.

 

Απαντώντας στις αποκαλύψεις Χάουγκεν, το Facebook είπε ότι έχει εφαρμόσει μια «ολοκληρωτική στρατηγική» για χώρες που κινδυνεύουν από συγκρούσεις και βία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φυσικών ομιλητών και ελεγκτών στοιχείων τρίτων.

 

Με πληροφορίες του Guardian